+386 2 754 02 00

2023

Božič na A1

Ko pride božiček in škratki….pride veselje, smeh, rajanje…. Začne se praznovanje in veseli božični čas na delovni enoti A1. Mirne božične praznike in srečno 2024 želimo uporabniki in zaposleni DE A1

 

Božič na A1 Božič na A1 Božič na A1

 

Beri naprej ...

Božiček na A2

Z vsakim korakom je novo leto bližje. Vsi se ga zelo veselimo in pripravljamo dobrote, se obdarujemo in pojemo. V letu 2024 vam želimo predvsem sreče in zdravja. Zaposleni in uporabniki oddelka A2

Božiček na A2 Božiček na A2 Božiček na A2

 

Beri naprej ...

Dišalo je v Božični vasi…

Kako je dišalo v telovadnici C stav… pardon, v Božični vasi.

Obiskovalce je pot peljala po stezi skozi vas, kjer so se ustavili v različnih delavnicah, v katerih so lahko preizkusili svoje spretnosti, si izdelali novoletni klobuček, nadeli božične »party maske«, se fotografirali in se, kar tako, mimogrede, posladkali z domačimi medenjaki. Bili so pa tudi, o – ho – ho bi rekel Božiček, prav prijetno zmasirani. Na koncu poti so ustavili na Trgu Božične vasi, kjer je iz desnega »štanta« zavejal vonj po nadvse okusnih božičnih cimetovih pečenih jabolkih, na levi stojnici pa se je cedil »specialni božični napitek«. To pa sploh ni vse! Popoldne je napolnila glasba, nekateri so se zavrteli, drugi so zapeli, dokler se na Trgu ni pojavil nihče drug kot – Božiček! In to z dvema simpatičnima zelenima škratkama. Ki pa sta ostali brez odličnega božičnega napitka, saj je izumitelj le-tega točno takrat privoščil malico. Pa vseeno nista bili jezni, saj sta božičkovi škratki. Oni pa niso nikoli jezni. Ho – ho – ho nas je ogovoril Božiček in iz vreče izvlekel same sladke dobrote. Z njim smo pokramljali, mu zapeli in obljubili, da bomo tudi v letu 2024 pridni. Po veselem druženju se je odpravil proti svojim jelenom in sanem, mi pa smo »dokrajčili« slastne kremšnite, popili vso vročo čokolado, nazdravili s Coca-colo in si obljubili, da se bomo še naprej imeli tako »fajn«.

 

Dišalo je v Božični vasi...I Dišalo je v Božični vasi...
Dišalo je v Božični vasi... Dišalo je v Božični vasi...

 

Tudi tebi, ki to bereš – vesele božične praznike in srečno novo leto.

 

Veseljaki C stavbe

Beri naprej ...

PRIJETNO PREDPRAZNIČNO DRUŽENJE

V petek, 8.12.2023, smo otroci in mladostniki skupaj z učiteljicami, v šolske prostore pričarali čarobno vzdušje. S skupnimi močmi smo izobesili okraske in okrasili božično drevo, nato pa se družili v telovadnici. Kot vedno, smo se tudi tokrat naučili nekaj novega. Spoznali smo slovenski znakovni jezik. V svet gluhih in naglušnih nas je popeljala Maja Kuzma Ganić, ki nas je prijazno pozdravila in nam pripravila pravljico v slovenskem znakovnem jeziku. Na tak način smo združili prijetno s koristnim in se naučili, da smo si med seboj različni, a vsi v srcu dobri in pripravljeni na sklepanje novih prijateljstev. Osvojili smo se tudi kretnji za dober dan in hvala.Za piko na i pa je poskrbel naš Tadej, saj je ravno v petek praznoval rojstni dan in nas počastil s slastno torto. Plesa, petja in smeha ni manjkalo! :) Sara Hebar

PRIJETNO PRAZNIČNO DRUŽENJE PRIJETNO PRAZNIČNO DRUŽENJE

Beri naprej ...

Božični bazar v DE Maribor

Izpod pridnih rok učencev in zaposlenih Dnevnega centra Maribor so nastali čudoviti izdelki, ki so na voljo na božičnem bazarju vsak delovnik od 7.00 do 15.30.

Veselimo se vašega obiska!

 

BOŽIČNI BAZAR V DE MARIBOR BOŽIČNI BAZAR V DE MARIBOR

 

Beri naprej ...

Na A2 se pripravljamo na praznični december

Tudi na A2 oddelku se pripravljamo na praznični december. Začeli smo z okraševanjem in izdelavo novoletnih voščilnic, da bomo lahko svojim dragim poslali lepe želje za prihajajoče leto.

Danes smo se lotili peke parkljev iz kvašenega testa in se ob peki neizmerno zabavali.

 

 

NA A2 SE PRIPRAVJAMO NA PRAZNIČNI DECEMBER NA A2 SE PRIPRAVJAMO NA PRAZNIČNI DECEMBER
NA A2 SE PRIPRAVJAMO NA PRAZNIČNI DECEMBER NA A2 SE PRIPRAVJAMO NA PRAZNIČNI DECEMBER

 

Beri naprej ...

MEDNARODNI DAN INVALIDOV

 

3. decembra obeležujemo Mednarodni dan invalidov, ki so ga leta 1992 z resolucijo razglasili Združeni narodi. Tudi z našimi odraslimi uporabniki smo v ta namen v petek, 1. decembra, v telovadnici C stavbe pripravili druženje ob dobri glasbi in pogostitev s sladico. Dan smo praznovali tako, kot so si zaželeli naši uporabniki, ki so na dogodku zelo uživali. Skupaj s strokovnimi delavci C-stavbe in varstveno delovnega centra smo obeležili dogodek, hkrati pa smo z zaključkom celotedenskih adventnih delavnic in prižigom prazničnih lučk zakorakali v praznični december.

Maja Grahel

 

MEDNARODNI DAN INVALIDOV   MEDNARODNI DAN INVALIDOV
     
MEDNARODNI DAN INVALIDOV   MEDNARODNI DAN INVALIDOV

 

Beri naprej ...

PTIČJA HIŠKA NA A2

Prihaja zima. Zamenjali smo rožice pred našim domom in poskrbeli, da nam bodo ptički pomladi lepo peli. Pogled na rožice nam vsak dan polepša dan. Na spodnjih fotografijah jih lahko vidite tudi vi.

 

 

PTIČJA HIŠKA NA A2 PTIČJA HIŠKA NA A2 PTIČJA HIŠKA NA A2

 

Beri naprej ...

OBISK IZ UDRUGE ZA AVTIZEM IZ ZAGREBA

V petek 10.11.2023 smo gostili zaposlene iz Udruge za avtizam iz Zagreba. Na delovnem sestanku smo kolegom predstavili zavod, natančneje pa delo službe za vzgojo in izobraževanje, delo tima za avtizem in stanovanjske skupine.

 

 

obisk

Beri naprej ...

V naši družbi ostaja še veliko izzivov, kako sprejeti medse drugačne ljudi

Članek na RadioPTUJ (02.11.2023): V današnji Tarči razkrivamo, kako smo kot posamezniki in družba pripravljeni sprejemati najšibkejše, med njimi tudi ljudi z motnjo v duševnem in telesnem razvoju in kako za njih poskrbi država.

Za podrobnosti, kliknite povezavo.

Beri naprej ...

JESENSKE POČITNICE NA A2

Med jesenskimi počitnicami smo bili na oddelku A2  zelo ustvarjalni. Obiskale so nas celo čarovnice in veste kaj – sploh niso bile strašljive. Prav zabavali smo se. Pa saj se vidi, a ne?

Jesenske počitnice na A2 Jesenske počitnice na A2
   
Jesenske počitnice na A2 Jesenske počitnice na A2

Beri naprej ...

70 let zavoda v C stavbi

Tudi v C stavbi smo del 70. obletnice ZUDV Dornava. Včeraj smo odprli vrata naše hiše za vse – uporabnike, njihove spremljevalce in zaposlene, ki k nam zahajajo redkeje. Lahko so preizkusili (kajpak tudi okusili) del našega vsakdana.

 

70 let zavoda v C stavbi 70 let zavoda v C stavbi 70 let zavoda v C stavbi
70 let zavoda v C stavbi 70 let zavoda v C stavbi

 

Beri naprej ...

Dan odprtih vrat

V četrtek 19.10.2023 bo v terapevtski stavbi C potekal »Dan odprtih vrat«.


Vabljeni vsi uporabniki – ce, zaposleni, vaši družinski člani, prijatelji in znanci. Pridite in si oglejte ali sodelujte v
aktivnostih, ki so jih za vas pripravili strokovni delavci. Dejavnosti, ki bodo potekale v dveh terminih in sicer
od 9. do 12. ure in od 15. do 18. ure, so prijetne, sproščujoče, zanimive, zabavne in celo okusne.


V veselem vzdušju vas pričakujemo!

Beri naprej ...

TEDEN OTROKA 2023 V VRTCU MAJŠPERK

“Zakaji in zatoji otroške radovednosti” je osrednja tema letošnjega nacionalnega TEDNA OTROKA. Radovednost pomeni zanimanje za različne stvari. Vodi nas k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Ko smo radovedni, se “aktiviramo” in začnemo raziskovati tisto, kar nas zanima.

V tednu otroka smo imeli v vrtcu različne dejavnosti in v torek, 4. 10., smo pripravili slikarski dan s slikarjem Gregorjem Samasturjem. Zelo veseli pa smo bili tudi obiska prijateljev iz Zavoda Dornava in VDC Sonček, ki so se pridružili našemu slikarskemu dnevu in skupaj z otroci slikali.


Park in igrišče pred vrtcem se je spremenil v slikarski atelje, ki je bil opremljen s slikarskimi stojali, barvami, čopiči, voščenkami, kredami in različnimi slikarskimi podlagami. Slikar je otrokom predstavil svoje pripomočke in otroci so radovedno opazovali, kako je izpod njegovih rok, čopiča in barve nastajala slika – jesenska pokrajina.

Nato so tudi otroci in postali »veliki slikarji« in so risali s kredami ali voščenkami. Slikar si je na koncu ogledal njihove izdelke in kot pravi sam so otroške risbe najlepše.

Hvala slikarju Gregorju Samasturju in uporabnikom Zavoda Dornava, da so nas obiskali in popestrili dan v vrtcu.

Otroci in strokovni delavci vrtca

 

TEDEN OTROKA 2023 V VRTCU MAJŠPERK TEDEN OTROKA 2023 V VRTCU MAJŠPERK TEDEN OTROKA 2023 V VRTCU MAJŠPERK

Beri naprej ...

Drugačnost nas bogati v tednu otroka

Ob tednu otroka, smo v okviru Unesco projekta Drugačnost nas bogati, izvedli naravoslovni dan Jesenski plodovi ter se povezali z dornavskimi lukaricami. Dejavnosti, ki so potekale, so bile namenjene druženju, raziskovanju jeseni ter vzpodbujanju radovednosti.

Učenci so se družili na šestih postajah. Tako so prisluhnili jesenski pravljici, okušali različne marmelade, iskali jesenske plodove, reševali uganke, peli jesenske pesmi, prepoznavali različne vrste zelenjave, odkrivali zelišča v zeliščnem vrtu ter se posladkali z jesenskimi pridelki.


Posebno presenečenje so bile dornavske lukarice, ki so učencem pokazale, kako splesti »lük« v kito. Predstavile so nam, kako s svojo dejavnostjo ohranjajo nekdanje življenje in kmečka opravila ter s tradicijo povezujejo generacije.
Dejavnosti smo si popestrili z glasbo. Dan je bil prijeten učiteljem in učencem.

 

PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka
     
PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka
     
PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka

PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka

PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka

PROJEKT ENOTE VIZ: Drugačnost nas bogati v tednu otroka
     
     

Beri naprej ...

Obiskali so nas glasbeniki

V sredo, 4.10. 2023, so nas v ZUDV Dornava obiskali orkester glasbenikov iz Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. Sodelovanje z njimi poteka že več let. Tokrat so nas že četrtič presenetili in razveselili s svojim glasbenim projektom, ki ga pripravijo v okviru poletne glasbene šole.

Z radovednostjo smo se prepustili zvokom njihovih instrumentov in glasov, ki so nas popeljali v pravljični svet mačka Murija, pisatelja in pesnika Kajetana Koviča. Tudi našim učencem je pravljica, ki je postala slovenska ponarodela pravljica, dobro poznana.

Glasbeniki so nam s skladbami, ki jih je priredila učiteljica Neža Tement, predstavili dogajanje v Mačjem mestu, kjer maček Muri vsakodnevno obišče krčmo, prebere časopise, se kasneje odpravi na sprehod po mestu … in po naročilu župana zabeleži v Mačjo knjigo vse pomembne dogodke, ki se zgodijo v mestu.

Letošnja osrednja tema »Tedna otroka« je ZAKAJI IN ZATOJI OTROŠKE RADOVEDNOSTI. Radovednost je ena največjih človeških vrlin. Nihče ne ve točno, kako izgleda. Lahko nas »začara« v mestu, gozdu, knjižnici, telovadnici… . In vse nas je »začarala« ob glasbenem popotovanju » Mačka Murija».

Izredno hvaležni smo glasbenikom Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. Orkestru profesorjev pa se je pridružila učenka violine Ela Matjašič.

Učenci in učitelji radovedno pričakujemo in se veselimo naslednjega projekta naših glasbenih prijateljev.

Služba VIZ

 

Obisk glasbenikov Obisk glasbenikov Obisk glasbenikov
     
  Obisk glasbenikov  

Beri naprej ...

Premiera dokumentarnega filma Kje smo doma?

S premiero dokumentarnega filma Kje smo doma? ter z razstavo fotografij in skulptur se nam bo 12. 10.2023 v mariborskem IZUM-u predstavil Zavod Dornava. Institut informacijskih znanosti Maribor (IZUM) bo 12. oktobra ob 18. uri gostil dogodek z naslovom TU SMO DOMA, ki ga ob svoji sedemdesetletnici delovanja prireja Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marjana Borštnarja Dornava (Zavod Dornava, ZUDV Dornava).

Zavod Dornava bo svoje delovanje in temeljna problemska področja predstavil v dokumentarcu, ki ga je režiral režiser Rudi Uran. Na premieri dokumentarnega filma z naslovom KJE SMO DOMA? bomo lahko vsaj delno vstopili v svet "drugačnih". Da lahko čim kvalitetneje živijo, jim pomaga srčno osebje, ki skrbi za njihovo nego, izobraževanje, ustvarjanje in fizične aktivnosti. Zadnja leta se veliko govori o deinstitucionalizaciji, kar pomeni, da bi ljudi s posebnimi potrebami izselili iz zavodov. Ob tem se porajajo številna vprašanja: Ali bi varovanci Zavoda Dornava lahko živeli sami? Kaj njim pomeni institucionalno varstvo oziroma oskrba? Ali smo drugi, ki tovrstne oskrbe ne potrebujemo, pripravljeni na njihov prihod v naše okolje? Na vse to nam v dokumentarcu poskušajo odgovoriti zaposleni in uporabniki ZUDV Dornava.


V filmu sledimo pripovedi – zgodbi, ki sta jo ustvarila režiser in scenarist, fotografije, ki so razstavljene v galeriji IZUM, pa nam podajajo zamrznjeni trenutek v času, ki ponuja lasten uvid in razumevanje ujete podobe. Na fotografski razstavi so predstavljeni portreti iz vsakodnevnega življenja znotraj in zunaj zavoda. Iskreni pogledi, smeh in iskrice v očeh pričajo o zadovoljstvu uporabnikov, ki jim ga s svojim požrtvovalnim delom vsakodnevno pričarajo vsi zaposleni Zavoda Dornava. Da ne gre samo za preživetje, ampak za kakovostno in ustvarjalno preživljanje časa, priča tudi razstava kiparskih del, plastik varovancev, s katerimi so ob pomoči mentorja poustvarili dornavske pritlikavce, ki so nekoč krasili Neptunov vodnjak na vrtu baročnega dvorca Dornava, kjer se je zgodba Zavoda Dornava začela. Častna pokroviteljica dogodka je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki bo zbrane tudi nagovorila.

Beri naprej ...

VZPOSTAVITEV 4 NOVIH STANOVANJSKIH SKUPIN ZA OSEBE MLAJŠE OD 65 LET IZVEN INSTITUCIJE ZUDV DORNAVA

V ZUDV Dornava smo uspešno zaključili projekt «Vzpostavitev stanovanjskih skupin za osebe mlajše od 65 let, izven institucije ZUDV Dornava«, ki je bil sofinanciran v okviru operativnega programa za izvajanje kohezijske politike, s strani Republike Slovenije, MDDSZ, Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V nove 4 hiše se je preselilo 16 uporabnikov. V vsaki hiši bivajo 4 uporabniki. Dve hiši se nahajata v naselju Cunkovci, v občini Gorišnica, dve hiši se pa nahajata v naselju Cvetkovci, občina Ormož.


V sredo, 27. 9. 2023, je bila realizirana uradna otvoritev že vzpostavljenih stanovanjskih skupin. Dogodek je bil v prostorih ZUDV Dornava, saj so uporabniki že vsi preseljeni in zaradi spoštovanja njihove zasebnosti, se je dogodek izvedel v centralnem delu zavoda.


Uradne otvoritve, ki je bila zadnja zaveza za dosego vseh kazalnikov za uspešno opravljen projekt, so se udeležili številni povabljeni gostje, predstavniki ministrstva, predstavniki občin Dornava, Gorišnica in Ormož, predstavniki Sveta zavoda in Sveta staršev, izvajalec, starši in svojci, vodstvo zavoda, sodelujoči na projektu in seveda vsi, ki so se vselili v nove kapacitete.


Nove pridobitve v ZUDV Dornava smo zelo veseli in hvaležni vsem, ki so sodelovali in prispevali k temu, da se je projekt uspešno zaključil.


Največji uspeh pa je zadovoljstvo tistih, ki jim je ta projekt namenjen in bodo v njem živeli, uživali, se imeli radi in uresničevali svoje sanje.


Vsem 16 uporabnikom želimo srečno in varno življenje.

 

Vabimo vas tudi k ogledu objave v Večeru (28.9.2023)


Beri naprej ...

POLETNE AKTIVNOSTI V DOBROVCAH

Tudi v Dobrovcah smo se v okviru Reha dneva odločili za popestritev poletja. Planirali smo aktivnosti pod naslovom: »Povezani z naravo« z namenom, da čim več časa preživimo v naravnem okolju.

Glede na letošnje vremenske skrajnosti smo program, ki je bil prvotno vezan na petke, morali prilagajati vremenskim situacijam.

Vse aktivnosti so vnesle popestritev, sprostitev in nekaj drugačnosti v naš vsakdan.

Uporabniki so bili glede na povratne informacije zadovoljni in jim je bil koncept poletja všeč. Nekatere aktivnosti si želijo pogosteje izvajati tudi v prihodnje: izleti, meditacija, kognitivni trening, kulinarika.

Trudili se bomo vnesti te aktivnosti v naš Reha dan.

Hvala uporabnikom, ki ste s pridom sodelovali in doprinesli k izvedbi in popestritvi. Poletne aktivnosti smo zaključili s piknikom 8.9.2023.


Koordinator: Anita Korošec Kapel, dipl. del. ter.

 

Poletne aktivnosti v Dobrovcah Poletne aktivnosti v Dobrovcah Poletne aktivnosti v Dobrovcah Poletne aktivnosti v Dobrovcah
       
Poletne aktivnosti v Dobrovcah Poletne aktivnosti v Dobrovcah Poletne aktivnosti v Dobrovcah Poletne aktivnosti v Dobrovcah

Beri naprej ...

SVETOVNI DAN FIZIOTERAPIJE

Ob »Svetovnem dnevu fizioterapije«, ki smo ga obeležili 8.septembra smo fizioterapevti ZUDV Dornava organizirali različne aktivnosti za naše uporabnike in zaposlene. Svetovno vodilo je bilo »Artritis«, izbrano z namenom seznanjanja fizioterapevtove vloge pri zdravljenju in obravnavi ljudi z akutnim in kroničnim vnetjem sklepov. Sami smo želeli približati našim zaposlenim pomembnost redne telesne dejavnosti, zato smo dodali naš slogan »Fizioterapija povezuje«. Vsi skupaj smo se družili in bili aktivni na skupnem četrtkovem pohodu po Dornavi. Skozi ves teden so se naši zaposleni vključevali na različne aktivnosti od jutranje telovadbe, vadbe v bazenu, sproščanju z vizualizacijo. Najpogumnejši so se preizkusili tudi v preverjanju svoje spretnosti, ravnotežja in koordinacije. V petek na sam 8. september smo bili fizioterapevti deležni sproščanja z dihalnimi vajami in lepe pogostitve iz strani našega vodstva.

Zahvaljujemo se vsem zaposlenim, ki so nas s svojo prisotnostjo na aktivnostih podprli, kuhinji, ki je skrbela za naše brbončice, psihologinji Nuši za prijetno aktivnost in vodstvu zavoda, za vso pozitivno podporo.

Fizioterapevti ZUDV Dornava

 

Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije
       
Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije
       
Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije
       
Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije
       
Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije

Beri naprej ...

Informacije za starše 2023/24

Objavljamo informacije za starše za šolsko leto 2023/24. Za podrobnosti kliknite na to povezavo.

Beri naprej ...

POLETNE DELOVNOTERAPEVTSKE AKTIVNOSTI

Letošnje poletne delovnoterapevtske aktivnosti so bile na temo »Havajskega poletja«. V ta namen so uporabniki izdelovali okrasne havajske ogrlice iz rožic, havajske lasne obroče in lasnice ter havajske grilande. Pisano smo okrasili stekleničke za koktajle, izdelali barvne okrasne dežnike za slamice, se družili ob sladoledu in pripravili ter zmešali brezalkoholni koktejl »Hugo«. Uporabniki so izžarevali prijetno zadovoljstvo ob nastajanju izdelkov.

Havajsko poletje smo zaključili z zabavo s havajsko glasbo. Nadeli smo si ogrlice, lase okrasili z lasnicami in obroči, nadeli rute in okrasili prostor v havajskem stilu.

Pripravili smo brezalkoholni koktejl in ga z veseljem popili, se posladkali s sladoledom in ob havajski glasbi zaplesali ter zapeli.

Celotna poletna delovnoterapevtska aktivnost je potekala v kreativnem, sproščenem in hkrati družabnem vzdušju. Uporabniki so ob tem krepili taktilne, motorične, senzorične, gustatorne in socializacijske spretnosti.

Cilj in namen poletnih aktivnosti je bil dosežen, smo pa že pripravljeni na nove skupinske delovnoterapevtske aktivnosti.

 

Tim delovne terapije

Poletje po havajsko Poletje po havajsko Poletje po havajsko
     
Poletje po havajsko Poletje po havajsko Poletje po havajsko

Beri naprej ...

Dnevi poezije in vina

Učenci ZUDV Dornava smo postali del družbe enega največjih mednarodnih pesniških festivalov


27. festivala Dnevi poezije in vina


27. mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina se je odvijal od ponedeljka, 21. avgusta in se zaključil v soboto, 26. avgusta.

18 pesnikov in pesnic iz desetih držav je v okviru 60-tih prireditev predstavilo nekaj izbranih del svojega literarnega opusa.


Prvič letos je festival gostoval v občini Dornava, v čudovitem ambientu Čüšekove domačije. V častitljivi družbi največjih pesnikov in pesnic sveta, smo pomembno vlogo imeli učenci našega Zavoda. V svet poezije smo stopili v sodelovanju z Občino Dornava, Društvom lükarjev ter Društvom gospodinj Dornava.


Na branju se nam je predstavil slovenski pesnik, pisatelj in dramatik Borut Gombač, dobitnik Glazerjeve listine (2006) in Veronikine nagrade (2020) ter večkratni nominiranec za nagradi Desetnica in Večernica. Gombač je avtor številnih pesniških zbirk za mlade in odrasle. Izdal je več zgoščenk uglasbene poezije (Melodija zamolčanih besed), pravljic in je avtor več uprizorjenih lutkovnih, gledaliških in radijskih iger.


Ob prihodu smo si najprej ogledali muzejsko hišo, nato pa se prepustili rimanim pesmim Boruta Gombača. Stresal jih je kot iz rokava. Pozdravil nas je župan, predstavili so se otroci Vrtca Dornava, za glasbeno kuliso sta poskrbela pevka Nuša Bezjak in klaviaturist Nik Kostanjevec. Naša skupina je s petjem in koregrafijo predstavila pesem o prijateljstvu. Po prireditvi smo razvajali brbončice s slastno kulinariko Društva gospodinj Dornava in Društva lükarjev. Kdor je želel, je lahko poskusil vina Mlinarič s Polenšaka.


Polni umetniškega vtisa, bogatih domačih okusov in zadaha po lüki smo načrtovali aktivnosti, s katerimi se bomo predstavili na velikem festivalu, avgusta 2024.Polona Berlak

Dnevi poezije in vina Dnevi poezije in vina Dnevi poezije in vina
     
Dnevi poezije in vina Dnevi poezije in vina Dnevi poezije in vina
     
  Dnevi poezije in vina  

 

Beri naprej ...

SVETOVNI DAN FIZIOTERAPIJE

Fizioterapevti vas lepo vabimo, da se nam pridružite pri naših aktivnostih, ki bodo potekale med 4 in 8 septembrom v ZUDV Dornava. Zaposleni se lahko vpišete tudi na oddelkih ali pa na seznam pri glavnem vhodu na oglasni deski.

SVETOVNI DAN FIZIOTERAPIJE

Beri naprej ...

Nekdanji hotel Kačar po novem varstveno delovni center zavoda Dornava

Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava, ki skrbi za otroke, mladostnike in odrasle osebe z motnjo v duševnem razvoju, ureja v stavbi nekdanjega hotela Kačar v mariborski četrti Tezno svoje dodatne prostore. Naprej bodo tam vzpostavili varstveno delovni center s cvetličarno in kavarno, kasneje še stanovanja za uporabnike.

Več o tem

Beri naprej ...

ŠPORT V POLETNEM ČASU

Naši športniki iz ZUDV Dornava skrbijo za ohranjanje kondicije tudi v vročih poletnih mesecih. Prehodno ohladitev so izkoristili za tekaški trening in tekli na progi 12,5km okrog Ptujskega jezera.

Za kondicijski trening so se povzpeli na vrh Donačke gore. Tisti, ki ne zmorejo prehoditi vse poti do vrha, so prehodili pot do Rudijevega doma. Tukaj se po spustu z vrha vedno okrepčajo s kavico ali kakšnim hladnim napitkom. Tudi tokrat je bilo tako.

Povzpeli so se na Mariborsko Pohorje. Nekateri do Trikotne jase, drugi celo do vrha na vzpenjače.

Vaje za moč so izvajali na fitnesu na prostem v Mestnem parku na Ptuju.


V preteklih letih smo bili precej aktivni. Nekaj utrinkov iz naših spominov delimo z vami v fotogaleriji.

Tekmovali smo v okviru Specialne olimpiade in izven nje. Sodelovali smo na košarkarskem turnirju v Celju, regijskih igrah SOS v Ljutomeru, Teku trojk v Ljubljani, Ljubljanskem maraton, maratonu Treh src v Radencih, Nočni10ki na Bledu, Markotonu, Ormoškem malem maratonu, Parafestivalu na Soči.

Za boljso kondicijo pa se povzpnemo na bliznje hribe, Donačko goro ali Mariborsko Pohorje.

 

Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti
     
Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti
     
Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti
     
Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti
     
Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti
     
Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti
     
Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti Poletne športne aktivnosti
  Poletne športne aktivnosti  

 

Beri naprej ...

POČITNIŠKE AKTIVNOSTI V ZELIŠČNO TERAPEVTSKEM PARKU

V mesecu juliju in avgustu smo pedagogi na področju izobraževanja odraslih v sodelovanju z delovno terapijo izvedli počitniške aktivnosti v okviru katerih smo urejali zeliščni terapevtski park. Zeliščno terapevtski park je bil v osnovi postavljen v okviru projektov LAS na področju »Ko zadišijo zeli«, sedaj pa je skrb zanj na strani uporabnikov in zaposlenih v zavodu.

Počitniških aktivnosti so se udeleževali odrasli uporabniki iz vseh oddelkov znotraj zavoda. Zaradi fizično zahtevnega dela so se nam pridružili tudi samozagovorniki iz stanovanjskih skupin.

Najprej smo se skupaj z uporabniki lotili odstranjevanja ambrozije. Da se situacija ne bi ponovila smo preko posajenih zelišč namestili zaščitno folijo in na njo položili okrasno kamenje. Ker se zeliščni vrt razprostira po veliki površini je bilo potrebnega zelo veliko okrasnega kamenja in vloženega truda za končno podobo zeliščnega parka. Delo je zaradi poletnih vremenskih razmer potekalo v jutranjih urah, da smo se izognili sončni pripeki. Po končanem delu so uporabnike v kuhinji nagradili s kosilom, mi pa smo jim pripravili različne prigrizke in napitke.

Kljub napornemu delu so uporabniki z veseljem prihajali, saj so bili ponosni na opravljeno delo, uživali pa so tudi v naših skupnih druženjih.


Zapisali: Maja Grahel in Mateja Šacer

 

Zeliščno terapevtski park Zeliščno terapevtski park Zeliščno terapevtski park
     
Zeliščno terapevtski park Zeliščno terapevtski park Zeliščno terapevtski park
     
Zeliščno terapevtski park Zeliščno terapevtski park Zeliščno terapevtski park

Beri naprej ...

VALETA

Šolsko leto so štirje učenci končali z valeto, saj so zaključili šolsko izobraževanje. Svečanost smo popestrili s kulturnim programom, svečano podelitvijo priznanj in pogostitvijo. 


Valeta 2023 Valeta 2023 Valeta 2023
     
Valeta 2023 Valeta 2023 Valeta 2023

Beri naprej ...

Sosedje proti gradnji prizidka Zavoda Dornava v Mariboru: Gre za skrb za otroke ali za efekt ne na mojem dvorišču?

Načrtovani širitvi enote Zavoda Dornava v Dalmatinski ulici nasprotujejo sosedje, ker da prostor tega ne dopušča. Gre v tem primeru za skrb za otroke s posebnimi potrebami ali za efekt nimby (ne na mojem dvorišču)?

 

Več v časopisu Večer (11.7.2023):

Beri naprej ...

Urška Klakočar Zupančič na obisku v Dornavi: "Vsi smo na nek način posebni, tudi jaz sem posebna"

Predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič obiskala Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja v Dornavi.

Članek v Večer.com

 

Beri naprej ...

Zaključek projekta "MODER" STOL

V enoti VIZ smo podarili kar 10 "MODRIH" STOLOV in tako zaključili naš projekt:

- Občinski upravi Dornava s sporočilom: »V SEBI SMO VEDNO ISTE STAROSTI«.

- Občinski upravi Videm s sporočilom: »VERJAMI, DA ZMOREŠ, IN SI NA POL POTI DO CILJA«.

- Gimnaziji Ptuj s sporočilom: »TUKAJ SEM ZATE«. - Vrtcu Dornava s sporočilom: »NEKDO MISLI NATE«.

- Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj s sporočilom: »KDOR POJE, ZLO NE MISLI«.

- Zdravstvenemu domu Ptuj s sporočilom: »POČITEK NI LENOBNOST, JE ZDRAVILO«.

- Zdravstveni službi v zavoda Dornava s sporočilom: »KDOR ŽELI VIDETI, MORA GLEDATI S SRCEM«.

- Jahališču v zavodu Dornava s sporočilom: »KONJI NAM POSODIJO KRILA, KI JIH LJUDJE NIMAMO«.

- Oddelku B2 s sporočilom: »PRIJATELJSTVO JE DREVO, KI NUDI ZAVETJE«.

- Vsem zaposlenim v upravi zavoda Dornava s sporočilom: »ZA LJUDI SE NAJBOLJ SPLAČA ZAPRAVITI ČAS«.

 

Vsi, ki so prejeli "MODER" stol, so bili počaščeni in veseli, da smo jih obiskali ter izbrali prav njih.

 

Moder stol - Občinska uprava Dornava Moder stol - Občinska uprava Videm Moder stol - vrtec Dornava
Moder stol - zavod Dornava  uprava Moder stol -oddelek Moder stol Gimnazija Ptuj
Moder stol -Dornava - Zdravstvena služba Moder stol -Zasebna glasbena šola Ptuj Modri stol - jahališče
  Moder stol Zd Ptuj  

Beri naprej ...

Mariborski zapor prejel stol prijateljstva Zavoda Dornava

V Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Maribor smo v sklopu projekta Unesca »Moder stol - Nekdo misli nate« prejeli donacijo Zavoda Dornava.


Učenci Dnevnega centra Maribor, Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja v Dornavi so nam v okviru projekta Unesca podarili moder stol. Gre za stol prijateljstva in simbolike, ki nosi modro misel in je namenjena mimoidočim, da se ustavijo, jo preberejo in si odpočijejo. Donacijo je skupaj s sodelavci sprejel direktor zavoda Robert Šilc.


Dogodek je plod sodelovanja zaposlenih v zaporu z institucijami lokalne skupnosti, nosi dober namen in pozitivno sporočilo. Modra barva stola predstavlja nebo in željo po sočutju do sočloveka ter povezanost. Rumena barva pa predstavlja sonce, ki posije tudi po najhujših nevihtah.


Tudi v ZPKZ Maribor smo konec preteklega leta v okviru delovne terapije z obsojenci pripravili različne izdelke, ki smo jih poklonili Zavodu Dornava. Takrat smo razmišljali o tem, da bi z izdelki nekomu polepšali praznični čas, pa tudi o tem, da si dve ustanovi, ki se pri svojem delu srečujeta z osebami, pogosto potisnjenimi na družbeno obrobje, podata roki sodelovanja. Izkušnja nas obojestransko bogati, včerajšnji dogodek pa je naše sodelovanje dodatno okrepil.


Beri naprej ...

Svečana predaja "Modrega" stola v ZD Ptuj

Tudi v ZD Ptuj so bili "Modrega" stola zelo veseli. Direktorica Metka Petek Uhan je z navdušenjem sprejela darilo naših učencev ter učiteljic, saj "Moder" stol nosi sporočilo s pomenom. Več v prispevku PeTV, na povezavi.

Beri naprej ...

INTEGRACIJA 2023

9. junija smo organizirali tradicionalni zaključek inkluzije. V goste so tokrat prišli otroci iz vrtca Markovci in Dornava. Na prireditvi smo se vsi deležniki predstavili s svojimi točkami, nadaljevali pa z druženjem ob prigrizku in glasbi.


Integracija 2023 Integracija 2023 Integracija 2023
     
  Integracija 2023  

Beri naprej ...

Regijske igre MATP - okrogla miza

Letošnje regijske igre MATP so potekale v organizaciji Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava v soboto, 15. 4. 2023. V okviru dogodka je bila ob 10. uri organizirana tudi okrogla miza – razprava o športu za osebe s posebnimi potrebami v Sloveniji, na kateri so bili zraven v. d. direktorice ZUDV Dornava, Ivanke Limonšek, prisotni tudi nekateri strokovni delavci zavoda, poslanec DZ, Dejan Zavec, župan občine Dornava in drugi vabljeni gostje, vključno s predstavniki lokalnih medijev.
Okroglo mizo je otvorila direktorica ZUDV Dornava, ki je poudarila, da so takšni in podobni dogodki zelo pomembni za razumevanje drugačnosti in vseh možnosti udejstvovanja oseb s posebnimi potrebami, tudi na področju športa. Namen teh dogodkov je predvsem, da se prebijejo ovire, zmanjša strah in nepoznavanje populacije oseb s posebnimi potrebami.
Ravnateljica VIZ v ZUDV Dornava, Rosanda Sitar, je povedala, da so se športnice in športniki zavoda že prejšnja leta izkazali z izjemnimi rezultati, tako na državni kakor tudi na svetovni ravni, in da so tovrstna tekmovanja velika, včasih edina motivacija, kjer se lahko pokažejo in dokažejo. Tanja Šafranko, ki v zavodu vodi ekipo košarkarjev, je izpostavila pomen takšnih srečanj, saj na ta način tudi družbo izobražujemo o posebnih potrebah, ki jih imajo naši uporabniki. Gost okrogle mize, Dejan Zavec, pa je menil, da bi morali mi družbo navaditi na to, da so te osebe med nami in jih sprejeti. Gospa Polona Lah, sodelavka v Evropskem projektu SI4CARE (Social Innovationforintegratedhealth CARE ofageingpopulation in ADRION Regions), pa je dodala, kako pomembno je zavedanje vsakega posameznika, da vsak izmed nas soustvarja življenje v državi.
Okroglo mizo je zaključila direktorica, Ivanka Limonšek, z mislijo, da lahko rečemo, da vidimo skupni cilj in da bomo nadaljevali z začrtano potjo. Spremembe se dogajajo, kažejo se pozitivni učinki, SKUPAJ ZMOREMO.

 

Regijske igre MATP - okrogla miza Regijske igre MATP - okrogla miza
   
Regijske igre MATP - okrogla miza Regijske igre MATP - okrogla miza

Beri naprej ...

UNESCO PROJEKT - MODER STOL

Sporočilo »Modrega stola« v Socialnovarstvenem zavodu Dornava: ZA LJUDI SE NAJBOLJ SPLAČA ZAPRAVITI ČAS


V socialnovarstvenem zavodu Dornava smo se v letošnjem šolskem letu pridružili Unesco projektu Moder stol – nekdo misli nate, saj nam projekt ponuja veliko zanimivih aktivnosti, kot so barvanje starih in odsluženih stolov, risanje ornamentov ter pisanje sporočil, ki imajo poseben pomen.
Projekt je potekal v dnevnem centru in celodnevnem varstvu enote VIZ v Dornavi ter v enoti dnevnega centra v Mariboru.


Najprej smo zbrali stare stole in se dogovorili, da jih bomo pobarvali z modro in poslikali z rumeno barvo. Modra barva predstavlja nebo in hrepenenje po sodelovanju, rumena barva pa simbolizira sonce, ki posije tudi po najhujših nevihtah. Različnost poslikav opozarja, da smo ljudje različni, vendar nas kljub temu druži skupno bistvo, sočutje do sočloveka ter povezanost. Starost stola prikliče vse tiste, ki so nekoč živeli, upali ter sanjali.


Z učenci smo preko igre govorili o prijateljstvu, povezovanju ter sodelovanju. Dogovorili smo se, da se bodo med seboj povezovali tako, da bodo barvali in opremljali stole s sporočili, ki imajo poseben pomen.
Nastali izdelki so bili delo dobrega sodelovanja, upoštevanja in medsebojnega spoštovanja učencev ter učiteljev. Skupaj smo izbrali sporočila, ki smo jih zapisali na posamezne stole ter se dogovarjali, katerim ustanovam jih bomo podarili.
Direktorica zavoda, Ivanka Limonšek, in vodja VIZ, Rosanda Sitar, sta z navdušenjem podprli projekt ter omogočili svečano predajo stola v našem zavodu.
Odločili smo se, da bomo prvi poslikan stol podarili zaposlenim v upravi našega zavoda, saj so v upravi zaposleni ljudje, ki vsakodnevno opravljajo pomembno in odgovorno delo.
Na stol smo zapisali »ZA LJUDI SE NAJBOLJ SPLAČA ZAPRAVITI ČAS. HVALA ZA VAŠ ČAS«.


Tako je moder stol dobil posebno mesto v glavnem hodniku uprave zavoda, saj nosi »modro« misel, ki je namenjena mimoidočim, da se ustavijo, preberejo in se odpočijejo.Zapisala koordinatorica projekta Tamara Čeh

 

UNESCO PROJEKT - Moder stol UNESCO PROJEKT - Moder stol

Beri naprej ...

ZLATI ZNAK

Gospa Ivanka Limonšek v.d. direktorice našega zavoda je 12.5.2023 v okviru Kongresa zdravstvene in babiške nege na svečani akademiji prejela najvišje priznanje Zbornice-Zveze ZLATI ZNAK.

Prejetje ZLATEGA ZNAKA je izjemna čast, kar poudarja širino in kakovost Ivanke Limonšek na strokovnem področju.


Ponosni smo nanjo in ji za prejetje ZLATEGA ZNAKA iskreno čestitamo!


Zaposleni ZUDV Dornava

 

Beri naprej ...

PREDSTAVILI BODO SVOJA DELA

Zavod za uposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava letos praznuje 70 let. Ob tem jubileju so uporabniki Varstveno delovnega centra Dornava, ki sodelujejo v likovni skupini pod mentorstvom Gregorja Samasturja, pripravili posebno razstavo svojih del v Centru interesnih dejavnosti Ptuj. Na njeno odprtje vabijo jutri, 5. maja, ob 18. uri.


Predstavili bodo svoja dela

Beri naprej ...

V šolskih klopeh Zavoda Dornava sedi 36 avtistov

Avtizem je kompleksna razvojna motnja, ki pomembno vpliva na vsa področja človekovega funkcioniranja. Avtisti sveta ne vidijo in občutijo enako kot ostali. „Ne razumejo sveta okoli sebe, imajo težave s senzornim zaznavanjem in orientacijo v prostoru, zmotijo jih glasnost, vonji, gneča, neznani dražljaji, neudoben položaj telesa …,“ je pojasnila specialna rehabilitacijska pedagoginja v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo (ZUDV) dr. Marijana Borštnarja Dornava Melita Bezjak.


V dornavskem zavodu izvajajo prilagojena programa predšolske in šolske vzgoje. Mladostniki se lahko pri njih šolajo do 26. leta starosti. V izobraževalni sistem imajo vključenih sto otrok in mladostnikov, od katerih je 36 avtistov. Melita Bezjak koordinira delo pedagogov in strokovnih skupin, ki se v dornavskem zavodu ukvarjajo z avtisti. Prav tako sta pomembna komunikacija in izobraževanje staršev, da lažje obvladajo vedenje in stiske otrok – da se jih nauči, kako v posameznih situacijah ravnati. „Zelo je pomembno, da celotna skupina strokovnih delavcev deluje kot Tednik.si 19.04.2023 Država: Slovenija Sreda, 23:48 https://www.tednik.si/druzba/35317-v-solskih-klope... 1 / 2 Objave so namenjene interni uporabi v skladu z odločbami ZASP in se brez soglasja imetnika pravic ne smejo prosto razmnoževati in distribuirati! homogeni tim. Pri otroku z avtizmom je za nas že velik uspeh, če uspe tri sekunde sedeti za mizo ali nas pogleda in vidi. Izjemen dosežek pa je, če lahko otrok zaživi v domačem okolju, se vključi v redne izobraževalne programe. Vsekakor sledimo cilju, da posameznika usposobimo, da bo zmožen čim bolj kakovostno živeti, delati, se družiti…

Preberite več v Štajerskem Tedniku.

Beri naprej ...

Regijske igre specialne olimpiade Slovenije MATP

Vabimo vas na Regijske igre specialne olimpiade Slovenije MATP (Motor Activities Training Program), v organizaciji ZUDV Dornava. Igre bodo potekale v telovadnici Osnovne šole Dr. Franja Žgeča Dornava, Dornava 136a, v soboto 15. aprila 2023, s pričetkom ob 10.00 uri.

Na tekmovanju se bo pomerilo 60 tekmovalcev s težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, ob podpori spremljevalcev, na 6 tekmovalnih postajah. V duhu slogana Specialne olimpiade “Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom vsaj pogumen v svojem poskusu”, se bodo borili za dober rezultat. V veliko veselje nam bo, da boste skupaj z nami spodbujali športnike in ustvarili za vse nepozaben dan.

 

Ivanka Limonšek
v.d. direktorica ZUDV Dornava

Beri naprej ...

Vzpostavitev stanovanjskih skupin za osebe mlajše od 65 let

 

V letu 2021 smo se Zavod za usposabljanje, delo in varstvo Dr. Marijana Borštnarja Dornava prijavili na Javni razpis Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020: ››Vzpostavitev stanovanjskih skupin na osebe mlajše od 65 let izven institucije ZUDV Dornava‹‹ v okviru 9. prednostne osi: »Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine«, 9.3 prednostne naložbe: »Vlaganje v zdravstveno in socialno infrastrukturo, ki prispeva k razvoju na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, manjšanje neenakosti glede zdravstvenega stanja spodbujanje socialnega vključevanja z lažjim dostopom do socialnih, kulturnih in rekreacijskih storitev in prehod z institucionalnih storitev na storitve v okviru lokalnih skupnosti« in 9.3.1 specifičnega cilja: »Izboljšanje kakovosti skupnostnih storitev oskrbe«.

V okviru javnega razpisa smo prijavili 5 projektov, pri katerih smo bili uspešni. Za nakup petih stanovanjskih enot, opreme, ter nakupa petih avtomobilov, bomo za uspešno izveden projekt skupno prejeli 1.385.425,00 eur, ter omogočili boljše bivalne pogoje 20 do 30-im uporabnikom mlajšim od 65 let iz že obstoječih stanovanjskih skupin v ZUDV Dornava .

S prijavo na javni razpis smo po razpisnih pogojih prejeli maksimalna možna sredstva za en projekt in s tem zagotovili dodatna sredstva za realizacijo dolgoročnega cilja deinstitucionalizacije.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Namenska sredstva EU predstavljajo 80% skupnih upravičenih stroškov projekta in 20% in proračuna Republike Slovenije.

 

 

Za uspešno realizacijo projekta vzpostavitev stanovanjskih enot smo se odločili za nakup štirih novogradenj, ter štirih avtomobilov. Žal nakupa pete stanovanjske enote zaradi izrednega povišanja cen in časovne stiske ne bomo uspešno realizirali.


Štiri stanovanjske stavbe so pritlične izvedbe v velikost 125,10 m2, toplotno izolirane s tankoslojnim fasadnim ometom. Stavba obsega predsobo, večji dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, kopalnico s sanitarijami, tri sobe in zunanjo pokrito teraso. Parkiranje je urejeno pred objektom. Stavbno pohištvo je PVC profilacijo s troslojno zasteklitvijo. Ogrevanje in priprava tople sanitarne vode sta izvedeni preko toplotne črpalke. Parcela se nahaja neposredno ob dovozni cesti, kjer je v bližini vsa potrebna infrastruktura.


Avtomobili bodo uporabljeni namensko in v skladu s cilji operacije, s čimer bomo izboljšali socialno vključenost z lažjim dostopom do socialnih, kulturnih in rekreacijskih storitev v okviru lokalnih skupnosti, ter omogočili dostop do oskrbe in storitev.

 

Stanovanjska enota 1
IS OU OP 20.08209
ZUDV

ZUDV  ZUDV  ZUDV  ZUDV

 

Stanovanjska enota 2
IS OU OP 20.08206
ZUDV

ZUDV  ZUDV  ZUDV  ZUDV

     

Stanovanjska enota 3
IS OU OP 20.08201
ZUDV

ZUDV  ZUDV  ZUDV  ZUDV

 

Stanovanjska enota 4
IS OU OP 20.08210
ZUDV

ZUDV  ZUDV  ZUDV

 

Beri naprej ...

Smo kot različne nogavice – Vsak čudovit zase in barvit odtis drugemu

21. marca po vsem svetu obeležujemo dan Downovega sindroma. Datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost vpliva na posameznikove fizične in intelektualne sposobnosti. V Sloveniji se vsako leto rodi okrog 15 otrok z Downovim sindromom. Letošnji svetovni dan Downovega sindroma je potekal pod geslom "Z nami, ne za nas". Tudi letos smo v ZUDV Dornava obeležili ta dan. V ponedeljek, 20. 3., smo izvedli delavnice izdelovanja pisanih nogavic iz papirja. Učenci so spomočjo učiteljic izdelali pisane nogavice, ki krasijo ograjo pred vhodom v centralno stavbo. V torek, 21. 3., pa smo se, okrašeni z baloni in obuti v različne pisane nogavice, odpravili na sprehod po Dornavi do občinske stavbe, kjer nas je sprejel župan Občine Dornava, gospod Matej Zorko. Predali smo mu par različnih nogavic s pomembnim napisom: Drugačnost nas bogati. Hkrati pa smo preverili, če ima na ta dan obuti različni nogavici. Ni ju imel, vendar nam je obljubil, da ju naslednje leto zagotovo obuje. Mi pa bomo prišli preverit. Dve različni nogavici sta zaščitni znak Downovega sindroma. Simbolno izražata drugačnost med ljudmi.

 

Dan Downovega sindroma   Dan Downovega sindroma
Dan Downovega sindroma   Dan Downovega sindroma

Beri naprej ...

Nabava knjig

V mesecu decembru smo učiteljice VIZ organizirale božični bazar s starši. Izkupiček od zbranih prostovoljnih prispevkov smo namenili nabavi knjig za otroke. Vsem zaposlenim, ki ste prispevali s svojimi prispevki, se iskreno zahvaljujemo.

 

Nabava knjig   Nabava knjig
     
Nabava knjig   Nabava knjig

Beri naprej ...

Slovenski kulturni praznik na odru Zavoda Dornava

Kulturno bogastvo različnih

Kar nekaj let zapored so v našem zavodu prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku bogatili učitelji iz Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj. Takrat je naš oder dobil drugačno podobo. Takšno, kot jo imajo glasbeni odri. Z orkestrom smo potovali skozi ljudske pesmi, popevke naše dežele in številne druge zgodbe. Vsako leto znova so melodije milo pobožale naše duše, za kar smo izredno hvaležni.

Letos so se našemu povabilu k skupni počastitvi praznika velikega pesnika Franceta Prešerna odzvali kolegi iz Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka. Preden smo oder prepustili gostom, so učenci naše šole – Štefanija, Nevzet, Tomi in Jaka– slavnostno odpeli slovensko himno. Sledili so Orffovi instrumenti, s katerimi so mladostniki nežno, a živahno napolnili prostor. Suvereno so izvabljali zvoke iz svojih glasbil ob spogledovanju z učiteljico Klementino Mikec Korpič. Skupina bobnarjev, učencev učiteljice Jasne Veber Zazula, nas je prežela z ritmom, ki nas je premetaval v različni hitrosti, tempu.

Na koncu sta Žiga in Nejc, učenca OŠ Ljudevita Pivka, z gibčno koreografijo na Modrijanovo Rock me,dodobra ogrela naše dlani.

Pridružili sta se nam tudi učenki Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Zala Zarja Mesec na harmoniki in Hana Berlak z violino. Predstavili sta kratke, bolj ali manj nam znane pesmi, kot so Mojčina pesem, Marko skače, Nad mestom se dani, Abraham ma sedem sinov, Por una Cabeza, 1. Sanjarjenje, ...

Proslavo smo zaključili z zgodbo o Kurentu, ki nam jo je na edinstven način približala izvirna pravljičarka Liljana Klemenčič.

Dragi gostje, vsem se vam še enkrat zahvaljujemo za kulturno bogastvo, ki ste ga podelili med nas.

Z vami delim nekaj besed, ki sta jih zapisali dijakinji Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Polona Berlak


Hana Berlak, violina
Moja izkušnja
Obisk ob prazničnem dnevu Franceta Prešerna mi predstavlja lepo izkušnjo, saj sem imela možnost otrokom s posebnimi potrebami z odigrano malenkostjo polepšati dan. Izbrala sem pester in zanimiv program, ki je dosegel glavni namen in po navdušenju sodeč, osrečil uporabnike. Dan je bil zame tudi poučen, saj sem spoznala, da se iskrena sreča skriva za podarjenim nasmehom, odigrano noto, prijetnim pogledom. Navdahnila me je hvaležnost, da sem, da lahko osrečujem. Videla sem srečo, ki ne pozna ljubosumja ali nevoščljivosti in neizmerno hvaležnost za tako male, nam neopazne stvari.
Hvala Zavodu Dornava za možnost vstopa v vaš in njihov drugačen, poseben svet, za prijeten sprejem delavk in slastno pogostitev.
Hvala.


Zala Zarja Mesec, harmonika

Četrtkovo druženje v Zavodu Dornava, ob Prešernovi prireditvi, je bila zame nadvse prijetna izkušnja. Nikoli prej še nisem imela priložnosti igrati pred otroki s posebnimi potrebami in sem tako prvič izkusila tovrsten odziv poslušalcev. Moč je bilo zaznati iskrenost, navdušenje, veselje in hvaležnost. Včasih se ljudje preveč obremenjujemo z nepomembnimi in negativnimi stvarmi, ki nam zastirajo pogled na melodijo preprostosti, pristnosti in globokega podoživljanja ter čutenja vsakdana in sočloveka. Ti otroci pa to melodijo znajo slišati. In taki trenutki te spomnijo, kaj je pravi namen glasbe; spodbuditi čustva ter povezati ljudi med seboj. Hvaležna sem, da sem v Zavodu Dornava lahko oddala svoj nasmeh in se lahko nalezla vaših.

 

Prešernov dan v ZUDV Dornava Prešernov dan v ZUDV Dornava
   
Prešernov dan v ZUDV Dornava Prešernov dan v ZUDV Dornava

Beri naprej ...

Nekdanji mariborski 'pametni hotel' z novim lastnikom, to načrtujejo s prostori

Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava je nedavno odkupil stavbo v Mariboru. Z direktorico smo se pogovarjali o načrtih, časovnici projekta in namenu samega odkupa...članek iz Mariborinfo.com

 

Beri naprej ...

ZUDV Dornava_ Pet novih hiš, obnavljajo nekdanji hotel, ...

V Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo (ZUDV) dr. Marijana Borštnarja Dornava so začeli več projektov, s katerimi bodo še izboljšali bivalne pogoje uporabnikov in omogočili kakovostnejše izvajanje vsebin.


Objavljeno v Tedniku.si (Mojca Zemljarič):

Beri naprej ...

Praznične aktivnosti v mariborskem in ljubljanskem zaporu

V Zavodu za prestajanje zapornih kazni (ZPKZ) Maribor in Ljubljana smo v prazničnem decembru organizirali več različnih aktivnosti za zaprte.

Beri naprej ...