+386 2 754 02 00

Marec 2022

VABILO OB DNEVU AVTIZMA

V torek, 5.4.2022 med 11. in 13.uro vabljeni uporabniki s spremljevalci na interaktivno prireditev ob dnevu avtizma.


Obiskovalci bodo lahko sami preizkusili različne aktivnosti pripravljene za osebe z avtizmom, spoznali različne načine ter pristope dela z osebami z avtizmom. Osrednji cilj dogodka je ozaveščanje o posebnostih, karakteristikah in problematiki oseb z avtizmom. Aktivnosti bodo potekale v 3.razredu (hodnik pred telovadnico) in v telovadnici centralne stavbe.


Učenci, učenke, učiteljice in učitelji ZUDV Dornava

Beri naprej ...

21. MAREC SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA

Downov sindrom


21. marca obeležujemo SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA.

Datum svetovnega dneva Downovega sindroma ni bil izbran naključno, saj je drugo ime za ta sindrom trisomija 21 in tako simbolno izraža njegovo genetsko posebnost.

Gre za kromosomsko motnjo, ki jo povzroči dodaten 21. kromosom v vsaki telesni celici.  

Razpoznavni znak tega dne so različne pisane nogavice. Opozarjajo na to, da smo ljudje raznoliki, nekateri med nami pa imajo, zaradi različnih razlogov, tudi posebne potrebe. Mednje sodijo posamezniki z Downovim sindromom, saj dodaten kromosom v njihovih celicah vpliva na njihov duševni in telesni razvoj.

 

Tudi v ZUDV Dornava bomo obeležili ta dan in pri pouku barvali nogavičke na papirju in jih bomo razstavili na panoju pred telovadnico v centralni stavbi.

Beri naprej ...

Razstava o Florence Nightingale

V Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja v Dornavi je na ogled razstava o življenjskem opusu Florenece Nightingale. Vljudno vabljeni na ogled razstave in prebiranju članka.

 


VIR: Štajerski tednik, torek, 15.3.2022, stran 16

Beri naprej ...

Obisk ministra

Bivalno enoto v Žabjaku je, v četrtek, 10. 3. 2022, v poznih popoldanskih urah, s svojim obiskom presenetil, gospod Janez Cigler Kralj, minister MDDSZ.

Gospod minister je, kljub časovni omejitvi obiska, svojo pozornost iskreno posvetil stanovalcem in zaposlenim na enoti.

Vsi prisotni smo čutili njegovo pozitivno energijo in emocije. Ker pa vsi lepi trenutki prehitro minejo, je bil tudi naš skupni čas prekratek za vse zgodbe, ki so mu jih naši stanovalci želeli povedati, iz tega razloga se je porodila želja po ponovnem snidenju.

Na naše veliko veselje je gospod minister obljubil, da bo še prišel na obisk v ZUDV Dornava.

 

Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti   Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti   Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
         
Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti        Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiSimona Lacko, prof.def
Vodja službe za področje deinstitucionalizacije

Beri naprej ...