+386 2 754 02 00

2024

PETER HORVATIČ - 60 LET

V nedeljo 30.6.2024 sem praznoval 60. rojstni dan. Zame je bil to en čudovit, neponovljiv dan. Že zjutraj so mi varuhinje pripravile presenečenje – lutko z mojo sliko in seveda so mi zapele. Nato je na obisk prišla moja sestra z družino. Povabila me je na kosilo v Villa Monde, ob vrnitvi na oddelek pa me je pričakalo novo presenečenje. Velika torta, darila in Miha s harmoniko, ki mi je pri zadnjem obisku obljubil, da mi pride za rojstni dan zaigrat. Ob veselih melodijah sem s ponosom zaplesal. Tini sem povedal, da je moja največja želja, da ponovno obiščem domače kraje s prijatelji. Tako smo se z Vesno, Majdiko, Andrejo, Petrom in Marjanom odpravili na Dolenjsko. Sestra Petra nas je vozila po meni znanih krajih, jaz pa sem jim razlagal moji dogodivščine, ko sem bil še majhen fantič. Najprej smo si ogledali grad Mokrice, katerega zgodovino kar dobro poznam. Tam smo si v hladni senci privoščili tudi majhen piknik. Nato pa se mi je smejalo, ko smo se vozili po hribih in dolinah Velike in Male doline. Obiskali smo tudi grob mojega očeta v Jesenicah na Dolenjskem. Po kosilu v Brežicah smo se odpravili k moji sestri, kjer smo bili lepo sprejeti in pogoščeni. Svak je veselo zaigral na harmoniko, mi pa smo se mu pridružili s petjem. Skratka imeli smo se lepo, samo čas je prehitro minil. Naredili smo še par fotografij ter se polni vtisov odpravili proti domu.

Hvala vsem, ki ste mi na kakršen koli način pomagali k uresničitvi tega dneva.

Peter Horvatič

PETER HORVATIČ - 60 LET   PETER HORVATIČ - 60 LET
     
PETER HORVATIČ - 60 LET   PETER HORVATIČ - 60 LET
     
PETER HORVATIČ - 60 LET   PETER HORVATIČ - 60 LE

 

Beri naprej ...

ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH

Multimedijski literarni dogodek v VDC Maribor je prostor srečanja ponovno napolnil s prijetno, uka željno energijo ljubiteljev literature in sproščenega druženja. Izkušnja povezanosti, izmenjave mnenj ter občutka pripadnosti ostaja še vedno izjemno živa. Osrednja gosta tokratnega srečanja sta bila Stane Kocutar, novinar na RTV Slovenija, geograf in zgodovinar, skrbnik Stare trte v Mariboru ter Ksenija Trs, ki že tri desetletja živi svojo »potujočo štorijo« kot potujoča knjižničarka Mariborske knjižnice in je avtorica knjig, prvenca Kdo se boji črnega moža ter knjige Potujoči utrinki.

Globoka vez se je tekom dveh let delovanja Centra Nova pot stkala med potujočo knjižničarko Ksenijo ter številnimi uporabniki in tudi zaposlenimi. Velika zahvala gre prav Kseniji, da se bibliobusna kolesa ustrežljivo vsak mesec ustavijo tudi na našem dvorišču in da postajajo posamezniki pravcati knjižni molji. Humorne spodbude, topli objemi, darežljivi zaboji polni revijalnega tiska in knjig spodbujajo na poti bralne kulture.

Pisan mozaik potujočništva nam je tekom tokratnega druženja odstiral številne zgodbe, potujoče utrinke. Razodeto nam je bilo, kako s srčnostjo, optimizmom in humorjem »potujočniki« peljejo svoje poti. Le te so se izpod spretnih besed povezovanja Staneta dotikale prisotnih.

Ob prezentaciji nas je Stane popeljal tudi v predstavitev Ksenjinega prvenca Kdo se boji črnega moža in Ksenija nam je naposled razkrila skrivnosti Stanetovih zaslug za njegovo letošnjo pridobitev Zlatega grba mesta Maribor.

Zavedanje, kako pomembno je širiti bralno kulturo ne samo zaradi edukativne vrednosti, kognitivnih stimulacij, kot pomoč v ustvarjanju, v sprostitvi in užitku, v sočutju in osebni rasti temveč tudi zaradi bogastva povezovanja med ljudmi, je bilo še kako prisotno. Uporabniki s pridobljeno možgansko poškodbo so slednje izražali tudi v izpovedni vsebini po dogodku.

S hvaležnostjo zremo v centru Nova pot na skupaj prehojeno tako izobraževalno kot navdihujočo izkušnjo potujočega knjižničarstva in z njim povezanih dogodkov. Slednje plemeniti in sreči slehernega, ki si želi vstopa v tovrstne interakcije.

ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH

 

Beri naprej ...

ŠPORTNE IGRE

V soboto, 15. junija smo v C stavbi in okrog nje organizirali tradicionalne športne igre. Zbrali smo se uporabniki in zaposleni, ki so na športne igre pripeljali tudi svoje otroke in tako je v športnem vzdušju potekala integracija.

Imeli smo zelo lepo vreme in čutiti je bilo dobro energijo in pripravljenost na športne izzive. Podali smo se na: tek na 50 m, metanje vorteksa, metanje na koš, strel na gol in na koncu vsi na vlečenje vrvi.

Po tekmovalnem delu so tekmovalci dobili priznanja in se okrepčali. Tekmovanje je potekalo v zelo sproščenem, a predvsem športnem vzdušju. Po prijetnem druženju ob glasbi smo se dogovorili, da se spet dobimo na naslednjih športnih igrah.


Terapevti OMR in pedagogi IVO 24

Športni dan Športni dan Športni dan
     
Športni dan Športni dan Športni dan
     
Športni dan Športni dan Športni dan

 

 

Beri naprej ...

ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI

PETEK 7. 6. 2024

Bil je sončen, vesel in razigran dan in prav na ta dan, smo zaključili projekta Inkluzija ter Drugačnost nas bogati. Projekta smo izvajali v šolskem letu 2023/24 skozi različne aktivnosti. Pri tem nas je podprlo vodstvo našega zavoda, ravnateljica Rosanda Sitar ter direktorica Ivanka Limonšek, saj zelo vzpodbujata inkluzivno okolje ter vse projekte povezane s vključevanjem naših učencev v okolje.

K nam smo povabili prijatelje iz vrtca in šole Dornava, iz vrtca Markovci, iz šole Gorišnica ter gimnazijke iz Ptuja in Ormoža.

Dan smo pričeli z gledališko predstavo Drugačnost nas bogati s Piko Nogavičko in prijatelji, s katero smo želeli prikazati, da tudi, če smo drugačni, smo vsi enakopravni in enakovredni. Gledalce je navdušila Pika Nogavička, ki jo je igrala Polona Berlak ter njena pomočnika, učenca 4. razreda OŠ Dornava, Jan Ljubič in Ana Vita Sladnjak. V predstavi je sodelovalo veliko otrok, ki so se predstavili s plesom, petjem ali deklamacijo.

Scenarij za gledališko predstavo je napisala Tamara Čeh.

Za sceno na odru so poskrbele Sara Ferčič, Alenka Kunčič in Danica Črešnik.

Sledile so delavnice, ki so jih izvajale učiteljice Pike. Tako so se otroci razdelili v osem skupin in sodelovali v najrazličnejših zabavnih aktivnostih:

1. Pikino padalo: Damjana Lah, Tea Žagar in Aleksandra Glatz;

2. Pikine krede in aktivnosti na tleh: Katja Munda in Tamara Kamenšek;

3. Pikini stari otroški plesi in igre: Vesna Kuhar in Katja Heric;

4. Pikin veliki poligon: Marjeta Gomilšak in Nataša Zorko;

5. Pikina joga: Eva Žvikart, Vanda Zorec in Aleksandra Lah;

6. Pikini konji: Tanja Šafranko in Stanka Murko;

7. Pikin mali poligon: Helena Horvat in Mateja Kelenc;

8. Pikine črke: Sara Ferčič, Alenka Kunčič in Danica Črešnik.

Nepogrešljive so bile tudi animatorke Sara Hebar, Laura Kovačec, Monika Bujan in Klara Hudournik.

Po delavnicah smo se zbrali pod pergolo, kjer smo se posladkali s Pikinimi palačinkami. Razveselili smo se tudi harmonike, na katero je zaigrala Zala Kukovec, ki obiskuje vrtec Dornava.

ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI   ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI
     
ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI   ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI
     
ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI   ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI

 

Beri naprej ...

KULINARIČNA DELAVNICA

Spekli smo si palačinke, jih namazali z različnimi namazi in poplaknili z domačim bezgovim sokom. Aktivnost je potekala v sproščenem, a hkrati delovnem vzdušju. Uporabniki so bili navdušeni.

Njihova aktivna vloga v pripravi kulinaričnih izdelkov in postrežbo je dodatno okrepila njihovo samozavest in zadovoljstvo.

Tim delovne terapije

KULINARIČNA DELAVNICA   KULINARIČNA DELAVNICA
     
KULINARIČNA DELAVNICA   KULINARIČNA DELAVNICA

 

Beri naprej ...

POMLADNO USTVARJANJE

Po srcu vedno mladi smo praznovali dan mladosti in ustvarjali pomladne aranžmaje.

POMLADNO USTVARJANJE   POMLADNO USTVARJANJE
     
POMLADNO USTVARJANJE   POMLADNO USTVARJANJE

 

Beri naprej ...

MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK

V sklopu Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) in 5. maja Mednarodnega dneva higiene rok, smo četrtek 23.5.2024 posvetili higieni rok v ZUDV Dornava.

Izpeljali smo delavnico »Čiste roke rešujejo življenja«: učenje-zdravje-prihodnost, kjer smo na to temo skupaj z učenci in učitelji VIZ-a izpeljali tematske delavnice.

Skupaj s promotorji higiene rok, ki bodo čez celo leto v svojih delovnih sredinah skrbeli za pravilno higieno rok, smo pogledali pravilno razkuževanje in umivanje rok s pomočjo veriboksa in ATP brisa.

MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK   MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK
     
MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK   MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK
     
MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK   MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK
     
MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK   MEDNARODNI DAN HIGIENE ROK

 

Beri naprej ...

NA SPREJEMU KOLESARJEV V DOBROVNIKU

Ekipa Bike Passion (Dami Zupi, Vanja Varga) se je odločila ustvariti projekt pod imenom disability ride, ki je poseben po svoji naravi in namenu.

Namen projekta disAbility Ride je pokazati, da sta pustolovščina in potovanje možna tudi za ljudi s posebnimi potrebami.

Projekt je dobrodelen, saj bodo ob tem podarili dve ročni kolesi Varaždinskim toplicam. Kolesa bodo namenjena pomoči nekomu v obdobju rehabilitacije, da odkrije novo življenje, novo strast do kolesarjenja, kot so to storili protagonisti te akcije.

Anej Doplihar, slovenski paraolimpijec in Slaven Škrobot, hrvaški kolesar, popotniški pisatelj in pustolovec ter Andrej Rotar, slovenski tekmovalni rekreativni parakolesar, so se v družbi ekipe Bike Passion podali na 500-kilometersko pot od avstrijske Radgone do Novega Sada v Srbiji, ki naj bi trajala 5 dni (20. 5. – 24. 5.). Njihove zgodbe, interesi, življenja in motivacije so zelo različni, enaka pa je iskra za življenje in osredotočenost na prihodnost, ne na preteklost. Ljudem, predvsem gibalno oviranim, želijo pokazati, da obstaja življenje tudi po nesrečah ali boleznih.

Včeraj, 20. 5. 2024, je potekala prva etapa – od Bad Radkersburga do Varaždinskih toplic. Dami Zupi nas je povabil da smo prisostvovali na sprejemu kolesarjev pred Tropskim vrtom Ocean Orchids v Dobrovniku. Za naše fante je bilo to posebno doživetje, da so si lahko od blizu pogledali posebej prirejena kolesa in se s kolesarji pogovarjali in fotografirali. Imeli smo prosti vstop v Tropski vrt, na koncu nas je čakala pogostitev in za vsakega majhno darilo .

NA SPREJEMU KOLESARJEV V DOBROVNIKU   NA SPREJEMU KOLESARJEV V DOBROVNIKU
     
NA SPREJEMU KOLESARJEV V DOBROVNIKU   NA SPREJEMU KOLESARJEV V DOBROVNIKU
     
NA SPREJEMU KOLESARJEV V DOBROVNIKU   NA SPREJEMU KOLESARJEV V DOBROVNIKU

Beri naprej ...

ŠIRJENJE OBZORJA IN POVEZOVANJE V RAZLIČNOSTI ali DRUGAČNOST NAS BOGATI

V sredo, 15. 5. 2024, smo se odzvali povabilu naših prijateljev iz Ormoža in obiskali njihovo gimnazijo.

Pričakale so nas dijakinje z mentorico in šolski band, ki nam je za dobrodošlico zaigral tri skladbe. Po socialnih igrah, ko smo se znova predstavili in se vidno povezali s prejo ter tekmovalnem spopadu med skupinama, ki je predstavljal nevarnost za plišasto Žabo, s katero smo se srečali že Dornavi, nas je Melita, učiteljica likovne umetnosti povabila v delavnice. Svojo kreativnost smo izrazili v glini in ob pomoči dijakinj, so nastali čudoviti izdelki.

Po ogledu Gimnazije in »okupaciji« glasbil v glasbeni učilnici ter prijateljski tekmovalnosti v namiznem tenisu, smo se skupaj odpravili v mesto.

Ob prijetnem, sproščenem klepetu smo se sprehodili do Kerenčičevega trga. Na poti do parkirišča smo se ustavili pri znanem ormoškem sladoledarju, kjer si je vsak naročil sladoled po svoji meri.

Ob toplem sprejemu, slastnem sladoledu in dnevu polnem presenečenj in iskrivih pogledov naših fantov, so nam dijakinje podarile še majice Gimnazije Ormož.

Dan z ormoškimi prijatelji nam je prinesel čisto veselje, občutek sprejetost in vrednosti. Fantje so se »nalepili« na gostiteljice in se s težavo poslovili. Obljubili smo si, da se srečamo pred počitnicami.

Juhej, se veselimo, saj nas drugačnost BOGATI.

Polona Berlak

2. Festival duševnega zdravja   2. Festival duševnega zdravja
     
2. Festival duševnega zdravja   2. Festival duševnega zdravja
     
2. Festival duševnega zdravja   2. Festival duševnega zdravja

 

Beri naprej ...

2. Festival duševnega zdravja

V sredo, 15.5.2024 je ob stadionu Ljudskega vrta Maribor potekal 2. Festival duševnega zdravja.

Organizator je poskrbel za poučna predavanja, delavnice, interaktivne predstavitve in stojnice. Udeleženci so lahko pridobili informacije s področja duševnega zdravja na stojnicah, kjer so se predstavljala društva, organizacije. S svojo stojnico se je predstavil tudi ZUDV Dornava.

Dobro duševno zdravje je temelj človekovega delovanja. Najlažja, najhitrejša in najcenejša izbira pomoči sebi in drugemu je nasmeh. Namenimo ga sebi in bližnjim pogosteje.

2. Festival duševnega zdravja   2. Festival duševnega zdravja
     
2. Festival duševnega zdravja   2. Festival duševnega zdravja

 

Beri naprej ...

POMLADANSKI POHOD

Na lep pomladanski dan (dan »mokre Zofke«, ki ta dan ni bila prav nič »mokra«) smo se z uporabniki iz posameznih enot odpravili na tradicionalni pomladanski pohod po Dornavi.Na koncu pohoda smo se po zasluženem okrepčilu podružili.

Bogatejši smo za nove izkušnje ter občutek veselja in dobrega počutja, ki nam ga daje gibanje v naravi.

Tim delovne terapije

POMLADANSKI POHOD   POMLADANSKI POHOD
     
POMLADANSKI POHOD   POMLADANSKI POHOD

 

Beri naprej ...

IZOBRAŽEVANJE ZA MODEL WKS (model Willema Kleine Scharsa)

V ZUDV Dornava je od 8. maja do 10. maja potekalo Izobraževanje za uvedbo WKS modela, 3. sklop.

Model je sredstvo, ki podpira proces spreminjanja in temelji na odnosu. Implementacija modela v organizaciji zahteva vključevanje v izobraževanje in usposabljanje tri bistvene komponente in sicer izobraževanje za vodje, izobraževanje za coache in izobraževanje delovnih timov v organizaciji.

Dva dni, 8. maja in 9. maja je potekalo v C stavbi izobraževanje za člane dveh delovnih timov v ZUDV Dornava.

10. maja je v Izobraževalnem centru ZUDV Dornava v Mariboru potekalo izobraževanje za vodilne ZUDV-ja, CUDV-jev in VDC-jev.

IZOBRAŽEVANJE ZA MODEL WKS (model Willema Kleine Scharsa)   IZOBRAŽEVANJE ZA MODEL WKS (model Willema Kleine Scharsa)

 

Beri naprej ...

POHOD POT OB ŽICI

Mestna občina Ljubljana in Timing Ljubljana vsako leto pripravita tradicionalni pohod Pot ob žici (pot okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev).

Prireditev je od vsega začetka povezana z ohranjanjem spomina, povezanega z zgodovino Ljubljane, in je eden od pomembnih gradnikov identitete mesta. Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina vsakoletni pohod ljudi spodbuja k aktivnemu in zdravemu načinu življenja, druženju ter skrbi za okolje, v katerem živijo. Namenjena je vsem, tako najmlajšim kot starejšim. Letos je bila prireditev že 66. po vrsti in je potekala od 9. do 11. maja (pohodi in teki trojk).

Naši učenci in odrasli iz VDC-ja so se udeležili 11km dolgega pohoda. Obeležili so 4 žige na kontrolnih točkah in za to prejeli družabno igro Pot ob žici.

POHOD POT OB ŽICI   POHOD POT OB ŽICI
     
POHOD POT OB ŽICI   POHOD POT OB ŽICI
     
POHOD POT OB ŽICI   POHOD POT OB ŽICI
     
POHOD POT OB ŽICI   POHOD POT OB ŽICI

 

Beri naprej ...

Drugačnost nas bogati v Šoli v naravi

S prijetnimi izkušnjami in lepimi spomini smo uspešno zaključili Šolo v naravi. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v fotogaleriji.

 

Drugačnost nas bogati v šoli v naravi   Drugačnost nas bogati v šoli v naravi
     
Drugačnost nas bogati v šoli v naravi   Drugačnost nas bogati v šoli v naravi

 

Beri naprej ...

SEJEM ZAPOSLITVENIH PRILOŽNOSTI

ZUDV Dornava se je v četrtek, 9. maja 2024, udeležil Sejma zaposlitvenih priložnosti na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Organizator sejma je bi Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.

SEJEM ZAPOSLITVENIH PRILOŽNOSTI   SEJEM ZAPOSLITVENIH PRILOŽNOSTI
     
SEJEM ZAPOSLITVENIH PRILOŽNOSTI   SEJEM ZAPOSLITVENIH PRILOŽNOSTI

Beri naprej ...

DELAVNICA BAZALNE STIMULACIJE

V izobraževalnem centru zavoda za usposabljanje, delo in varstvo potekajo od 7. do 9. maja enodnevne delavnice Bazalne stimulacije, ki jih izvaja naša sodelavka, gospa Stanka Vuzem, diplomirana medicinska sestra. 

DELAVNICA BAZALNE STIMULACIJE   DELAVNICA BAZALNE STIMULACIJE
     
DELAVNICA BAZALNE STIMULACIJE   DELAVNICA BAZALNE STIMULACIJE

Beri naprej ...

INKLUZIJA V VRTCU MARKOVCI - DRUGAČNOST NAS BOGATI

Druženje z otroci iz vrtca Markovci nam je ostalo v prijetnem spominu. Skupaj smo se podali na pohod po kraju Markovci, kjer so nam prijazni gostitelji pokazali glavne znamenitosti njihovega kraja. Po ogledu je sledilo druženje in igra otrok na igrišču vrtca.

 

INKLUZIJA V VRTCU MARKOVCI - DRUGAČNOST NAS BOGATI   INKLUZIJA V VRTCU MARKOVCI - DRUGAČNOST NAS BOGATI
     
                                                       INKLUZIJA V VRTCU MARKOVCI - DRUGAČNOST NAS BOGATI 

 

Beri naprej ...

INKLUZIJA Z VRTCEM DORNAVA V PROJEKTU DRUGAČNOST NAS BOGATI

V okviru projekta Drugačnost nas bogati, smo se s prijatelji iz vrtca Dornava odpravili na skupno raziskovanje našega kraja.

Ogledali smo si Čušekovo domačijo in spoznali stare običaje. Obiskali smo Oranžerijo, kjer smo opazovali in vonjali dišeče citruse ter se okrepčali z limonado. Srečanje je bilo poučno, zabavno in prijetno.

 

INKLUZIJA Z VRTCEM DORNAVA V PROJEKTU DRUGAČNOST NAS BOGATI   INKLUZIJA Z VRTCEM DORNAVA V PROJEKTU DRUGAČNOST NAS BOGATI
     
INKLUZIJA Z VRTCEM DORNAVA V PROJEKTU DRUGAČNOST NAS BOGATI   INKLUZIJA Z VRTCEM DORNAVA V PROJEKTU DRUGAČNOST NAS BOGATI
     
INKLUZIJA Z VRTCEM DORNAVA V PROJEKTU DRUGAČNOST NAS BOGATI   INKLUZIJA Z VRTCEM DORNAVA V PROJEKTU DRUGAČNOST NAS BOGATI

 

Beri naprej ...

BAROČNA DEDIŠČINA V DORNAVI

OŠ dr. Franja Žgeča Dornava je s slavnostno prireditvijo obeležila dan šole, ki ga praznuje 11. aprila, na dan, ko se je rodil dr. Franjo Žgeč. Vsebina prireditve je bila povezana z dvorcem Dornava.

Osrednja tema prireditve - Baročna dediščina v Dornavi je tkala nitke povezovanja tudi z ZUDV Dornava, z mentorico Anito Špes in posameznimi plesalci historične skupine Turdion. Preplet dvornega dogajanja so bogatili zvoki harfe, dvorne igre ter kmečki in salonski kostumi odetih nastopajočih.

Bil je prijetno sproščen, povezujoč in soustvarjalen popoldan.

 

BAROČNA DEDIŠČINA V DORNAVI   BAROČNA DEDIŠČINA V DORNAVI
     
BAROČNA DEDIŠČINA V DORNAVI   BAROČNA DEDIŠČINA V DORNAVI1
     
BAROČNA DEDIŠČINA V DORNAVI   BAROČNA DEDIŠČINA V DORNAVI
     
                                      BAROČNA DEDIŠČINA V  DORNAVI

 

Beri naprej ...

SONČNI VIKEND NA A1

Na DE A1 smo izkoristili lep vikend za sončenje, druženje in sladkanje na terasi.

Prav vsi so uživali v sončnih žarkih.

 

SONČNI VIKEND NA A1   SONČNI VIKEND NA A1
     
SONČNI VIKEND NA A1   SONČNI VIKEND NA A1
     
SONČNI VIKEND NA A1   SONČNI VIKEND NA A1
     
SONČNI VIKEND NA A1   SONČNI VIKEND NA A1
     
SONČNI VIKEND NA A1   SONČNI VIKEND NA A1

 

Beri naprej ...

Morje

V okviru projekta Naša mala knjižnica smo se prijavili na literarno-likovni natečaj z naslovom Čudežna bitja podvodnega sveta. Najprej smo prebrali pravljico Morje, nato smo se lotili ustvarjanja, nastali so čudoviti izdelki.

Izdelke smo poslali v Ljubljano, kjer jih bo ocenila strokovna komisija.

Učenci in učiteljice

 

MORJE   MORJE
     
MORJE   MORJE
     
MORJE   MORJE

 

Beri naprej ...

»Moja zgodba ali kako sem začel pisati knjige« izpod peresa mag. Igorja Plohla

Multimedijski dogodek, ki je potekal v sredo, 3. 4. 2024, v prijetnem in do zadnjega kotička polnem ambientu VDC Maribor, katerega osrednji gost je bil predavatelj mag. Igor Plohl, ostaja še vedno tako živ, kot da se je zgodil včeraj.

     Vonj dišeče kave in prijeten kotiček Kavarnice Ciconija, je pred prireditvijo nehote spodbujal k sproščenemu klepetu in druženju zadovoljnih gostov, tako uporabnikov, svojcev kot zaposlenih. Ustrežljivo osebje je skrbelo, da se je vsak gost počutil dobrodošlo in zaželeno.

      Številne zbrane je z ubranimi besedami nagovorila in v pričetek predavanja popeljala strokovna vodja, Simona Lacko. Ni pa naključje, da je bila med gosti tudi Ksenija Trs, knjižničarka potujoče knjižnice in dobra znanka uporabnikov enote Dobrovce. Tudi njej je bila ponujena beseda.

     Avtobiografska zgodba predavatelja je bogatila slehernega izmed prisotnih. Uporabniki s pridobljeno možgansko poškodbo so v izpovedni vsebini po dogodku v ospredje postavili predvsem edukacijsko vrednost, s katero jih je predavatelj s pomočjo konstruktivnih rešitev popeljal v razmišljanje. Dotaknile so se besede osmišljanja življenja in poudarjene vrednote, ki so v življenju še kako pomembne. Ob številnih slikanicah in knjižnih delih, ki jih je avtor izdal, jih postavil v prireditvenem prostoru na ogled, se je porodilo tudi vprašanje, kaj je potrebno, da knjiga nastane.

    Dogodek je bil izjemne vrednosti; povezujoč, izobraževalen in navdihujoč. Verjamemo, da bo še dolgo časa miselno živ in odmevnost njega bo ostajala v prijetnem spominu.

In napotilo, ki nas je tisto sredo pospremilo v pozen večer: »Ne osredotočajmo se na tisto, česar nimamo in česar ne zmoremo. Pozornost usmerimo na tisto, kar zmoremo. In iz tega kar imamo, za kar smo hvaležni, naredimo čim več, naredimo maksimum«

Hvala izjemnemu predavatelju, učitelju in pisatelju, mag. Igorju Plohlu.

 

 »Moja zgodba ali kako sem začel pisati knjige« izpod peresa mag. Igorja    »Moja zgodba ali kako sem začel pisati knjige« izpod peresa mag. Igorja
   
 »Moja zgodba ali kako sem začel pisati knjige« izpod peresa mag. Igorja  

 

Beri naprej ...

SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU

Vsako leto 2. aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu. V ta namen smo se zbrali v telovadnici in izvedli delavnico, kjer smo skupaj ustvarili drevo, v katerega je vsak od nas dodal en delček, skupaj pa smo ustvarili »mojstrovino«. Risalne liste smo porisali z barvicami, flumastri, voščenkami, tempera barvami. Obrisali smo roke in jih izrezali. Iz izrezanih rok smo ob umirjeni glasbi sestavili krošnjo drevesa. Vsak od nas je edinstven in lep, a skupaj smo mojstrovina.

 

SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU   SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU
     
SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU   SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU
     
SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU   SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU

 

Beri naprej ...

MOJA ZGODBA ALI KAKO SEM ZAČEL PISATI KNJIGE

Prijazno vabljeni

na multimedijsko, motivacijsko in navdušujočo
predstavitev življenjske zgodbe.

Moja zgodba ali kako sem
začel pisati knjige

v sredo, 3.4.2024 ob 17.uri v VDC Maribor,
Karantanska ulica 26 (Kačar)
Vljudno vabljeni uporabniki in zaposleni!


mag. Igorja Plohla

 

Moja zgodba ali kako sem začel pisati knjige Kokol [nsp]

 

Beri naprej ...

20.MAREC- SVETOVNI DAN USTNEGA ZDRAVJA

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga obeležujemo 20.marca in poteka pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije je pomembno izpostaviti celostno in kontinuirano skrb za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja v vseh življenjskih obdobjih.

V ta namen  so nas obiskale medicinske sestre iz Zdravstvenega doma Ptuj -  vzgoja za ustno zdravje in nas s predstavo »LUMPI IN CAPI ODKRIJETA SLADKA USTA« opomnile na pomembnost skrbi za ustno higieno ter nam polepšale dan.

 

Usno zdravje   Usno zdravje
     
Usno zdravje   Usno zdravje
     
Usno zdravje   Usno zdravje

 

Jožica Brenčič

Beri naprej ...

Svetovni dan Downovega sindroma

Downov sindrom je genetska motnja. Človeške celice imajo običajno 23 parov kromosomov, torej 46 kromosomov. Nepravilna delitev celic v kromosomu 21, ki se pojavi v nekaterih ali vseh celicah našega telesa, pa povzroči Downov sindrom.

»Konec stereotipom« je geslo letošnjega svetovnega dneva Downovega sindroma, ki smo ga obeležili tudi na naši šoli.

Dan smo pričeli poučno, saj smo si zjutraj ogledali predstavo o Lumpiju in Capiju ter čistih zobkih. Nato smo se, oblečeni v modre majice in z modrimi baloni v rokah, odpravili do Občine v naši vasi, kjer sta nas pričakali tajnica in direktorica s pleteno košaro sladkih dobrot.

Spregovorili smo nekaj besed, izpraznili košaro in se nato odpravili proti domu. Ob vhodu v našo šolo smo obesili 23 parov nogavic s posebnostjo v 21. paru, kjer smo speli tri pisane nogavice, delo naših učencev, v trojček.

Popoldne smo v Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju otvorili likovno razstavo, v kateri smo povezali moči učenci, učiteljice Zavoda za usposabljanje delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava in učenci, učitelji omenjeneglasbene šole, s katero nas povezuje bogato prijateljstvo. Vsako leto nas obiščejo in popeljejo v pisan svet glasbe. Čudovit svet umetnosti brez meja. Svet, ki nas povezuje.

V kulturnem programu sta nas pozdravili ravnateljici obeh šol, ga. Lija Franjkovič in ga. Rosanda Sitar. Otvoritev so popestrili mladi glasbeniki in naša učenka Anja Pintarič, ki se je predstavila s pesmico Jaz sem jaz, Z. Majhen. Anja je blestela v svoji vlogi in požela velik aplavz.

Razstavo je predstavila Sara Ferčič, prof. likovne umetnosti in magistrica pomoči z umetnostjo, ki je raznolike »štunfe« poparčkala in jih umestila v kromosomsko verigo. Obdajajoča barvitost v vseh pogledih nas je polnila s ponosom.

Povabimo vas, da si ogledate razstavo in tudi vi doživite drugačnost in hkrati enakost ter sprejetost.

Polona Berlak

   

Svetovni dan Downovega sindroma Kokol   Svetovni dan Downovega sindroma Kokol
     
Svetovni dan Downovega sindroma Kokol   Svetovni dan Downovega sindroma Kokol

 

Beri naprej ...

IZDELALI SMO »PRESMECE«

Butare oz. po naše presmeci so značilni za cvetno nedeljo pred veliko nočjo. Po pokrajinah se med seboj razlikujejo. Blagoslovljeni presmeci ščitijo dom in odganjajo nesrečo ter poskrbijo za obilen pridelek.

Kot vsako leto smo tudi letos delovne terapevtke želele našim uporabnikom predstaviti izdelovanje presmecev. Z izvedeno aktivnostjo smo pri uporabnikih krepile motorične spretnosti in jih spodbujale h kreativnosti. Vsi so si presmece z veseljem odnesli s seboj v bivalne skupine.

   

IZDELALI SMO »PRESMECE« Kokol   IZDELALI SMO »PRESMECE« Kokol
     
IZDELALI SMO »PRESMECE« Kokol   IZDELALI SMO »PRESMECE« Kokol

 

Beri naprej ...

NABIRANJE ZVONČKOV V PARKU DVORCA DORNAVA

Skupina terapevtk je skupaj s svojimi uporabniki v tednu, ki ga obeležuje praznik žensk obiskala park, drevored, ki se nahaja za dvorcem Dornava, z namenom nabiranja pomladnega cvetja- zvončkov. Nabrane zvončke smo prinesli v svoje domove oziroma bivalne skupine in okrasili naše mize. Doživeli smo prijetno druženje v mešani medgeneracijski sestavi otrok in odraslih oseb.

 

   

NABIRANJE ZVONČKOV V PARKU DVORCA DORNAVA Kokol   NABIRANJE ZVONČKOV V PARKU DVORCA DORNAVA Kokol
     
NABIRANJE ZVONČKOV V PARKU DVORCA DORNAVA Kokol 

 

Beri naprej ...

DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA

Ob svetovnem dnevu žena, 8. marcu smo delovne terapevtke organizirale prijetno druženje. Dogodek je bil usmerjen predvsem na negovalne, kozmetične in lepotne vsebine, kar je tipičnega v ženski naravi. V zaključnem delu druženja smo se nagradile še s kavico in koktailom.

 

   

DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA Kokol   DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA Kokol
     
DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA Kokol   DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA Kokol

 

Beri naprej ...

Obisk Marije Kokol

Bili smo dobre vile

Izpolnili smo željo ge. Mariji Kokol

Ga. Marija, upokojenka ZUDV Dornava, si je ob svojem častitljivem rojstnem dnevu, želela obiskati zavod.

Veseli smo, da želja ni ostala zgolj želja, pač pa se je razvila v čudovito druženje z uporabniki in zaposlenimi našega Zavoda.
Z go. Marijo in njeno hčerko Vlasto, smo se srečali na parkirišču in se skupaj odpravili v našo zavidanja vredno jedilnico, kjer smo ob kavi in piškotih prijetno poklepetali o časih, na katere jo vežejo lepi spomini. Čudila se je današnji podobi naše institucije, ponavljala, da je zdaj čisto drugače, ampak, da je bilo tudi včasih zelo lepo.
Ustavili smo se na oddelku A4, kjer je go. Marijo presenetil Dino, ki se je spomni z »grajskih« časov. Stisnil ji je roko in ji s pesmijo voščil ob 90. rojstnem dnevu.
Rahlo utrujena in polna različnih občutkov, si je želela le še domov. Preden smo se poslovili smo ji poklonili sliko pomladi in ji zaželeli še mnogo prijetnih dni.

Polona Berlak

 

   

Obisk Marije Kokol   Obisk Marije Kokol   Obisk Marije Kokol
         
Obisk Marije Kokol       Obisk Marije Kokol
         
         
         

 

Beri naprej ...

PUST A2

PUST, PUST ŠIROKIH UST JE OBISKAL A2

Kot se spodobi za pusta, smo si za pustno soboto spekli krofe in se z njimi mastili.

Pustno rajanje pa smo si privoščili na vseh koncih korantove dežele.

 

PUST A2   PUST A2
     
PUST A2   PUST A2

 

Beri naprej ...

PIKINE DELAVNICE

V pustnem času smo izvedli Pikine delavnice, katerih namen je bil združevati otroke, jim omogočiti ustvarjalnost, igro ter zabavo.

Pika Nogavička je prikupno, navihano, pegasto dekle nadnaravnih sposobnosti, ki vedno stari kaj nepredvidljivega, hkrati pa to dekletce ljubi mir, naravo in otroško svobodo. Pika uči odrasle, da naj otroke spoštujejo in jim omogočijo sproščeno in srečno otroštvo.

Skozi Pikine delavnice so učenci spoznavali Piko Nogavičko, izdelovali Ficka, pisane nogavice, Pikino ptičjo hišico, senčno gledališče, pekli Pikine čalapinke in zaplesali Pikin ples. Pri tem so jim pomagale učiteljice Pike.

 

PIKINE DELAVNICE   PIKINE DELAVNICE
     
PIKINE DELAVNICE   PIKINE DELAVNICE
     
PIKINE DELAVNICE   PIKINE DELAVNICE

 

Beri naprej ...

ZIMSKI ŠPORTNI DAN NA ROGLI

Sankanje na pohorskem smučišču Rogla je bila za nas odlična pustolovščina, ki smo jo težko pričakovali. Naročili smo krasno vreme in zabava na snegu je bila zagotovljena. Zelo smo uživali, zato nam je dan bil skoraj prekratek. 

 

Sankanje Sankanje
   
Sankanje Sankanje
   
Sankanje  

 

Beri naprej ...

A2 IN ZIMSKE RADOSTI

Juhuhu, sneg je tu... Ker smo se snega zelo razveselili, smo z navdušenjem hitro poiskali sanke, oblekli topla oblačila in odhiteli na sankanje ob zavodu v Dornavi. Imeli smo se čudovito, to je bila najboljša zabava. Kasneje smo se vsi premraženi vrnili v topel dom.

 

Sankanje Sankanje

 

 

Beri naprej ...