+386 2 754 02 00

2022

DE Dobrovce, Center nova pot pričenja z literarnimi večeri Literarno čajanko izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja sooblikuje večer ubranih besed, prepletajočih se s humorjem in igrivostjo ter neverjetno močno voljo

Koliko življenjske energije, optimizma in srčnosti prežema naša gosta. Gospa Ksenija Trs, pesnica, pisateljica, potujoča knjižničarka, nam že dobra znanka iz Bibliobusa, ki prav na njeno pobudo ob slabem vremenu polni tudi naše parkirišče v Dobrovcah in ponuja možnost izposoje knjig. Gospod Stane Kocutar, novinar, urednik, prof. zgod.in geogr., mestni viničar najstarejše trte na svetu, agronom in moderator z žametnim radijskim glasom.


Dva izjemna človeka sta nas ta večer popeljala tja daleč nazaj, v Ksenijino mladost na prleškem Humu. Mladost, ki ni bila posuta z zlatimi kamenčki, vendar volja z naravo povezanega dekleta je premagala marsikatero prepreko. Izvirna prleška govorica je vtkana v pripoved in Ksenija jo doživeto predaja nam. Besede so tekle, vzbujale začudenja in hudomušno prežemale prostor. Še preden se zaveš je popoldan dodobra zakorakal v večer. Ja, trenutki lahko tudi pohitrijo, tako, kot bi spolzeli. In ta večer se je v mislih vseh nas prehitro končal. Koliko idej skupnega soustvarjanja se je porajalo pri Kseniji in prav nič manj jih ni bilo pri Stanetu. To zavedanje še kako sreči, napoveduje pot, po kateri stopamo skupaj z njima.

Literarna čajanka izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja   Literarna čajanka izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja   Literarna čajanka izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja
         
Literarna čajanka izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja   Literarna čajanka izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja   Literarna čajanka izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja
         
Literarna čajanka izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja   Literarna čajanka izpod peresa pisateljice Ksenije Trs in moderatorja večera, Staneta Kocutarja    

Hvala Ksenija in Stane za čarobnost tokratnega večera. Napolnila je ves prostor in še dolgo ostajala z nami. Kakiji s katerimi sta nas obdarila so slastni in podarjeni izvod knjige se z zanimanjem bere. Hvala za vse priložnosti, ki se nam odpirajo z vama.

Beri naprej ...

DE Dobrovce - Center Nova pot za osebe po pridobljeni možganski poškodbi, bogati predpraznični čas in v soustvarjanju tlakuje temelje za nadaljnjo skupno pot

Želimo si, da Center Nova pot na Mejni ulici 3 postane ob primarni nalogi bivanja in dolgotrajni rehabilitaciji v doživljenjskem obdobju za osebe s PMP tudi prostor številnih družabnih dogodkov tako za že vključene uporabnike in njihove svojce, kot priložnost, da nas spoznava in z nami soustvarja širši krog ljudi. Kamenčke v mozaiku dogajanja tlakujemo na kulturnem področju z glasbenimi in literarnimi čajankami, z rokodelskimi in kulinaričnimi delavnicami, s potopisnimi predavanji. Tlakujemo pot, ki bo privabljala soustvarjalce, prostovoljce, simpatizerje, ljubitelje lepega in pokazala morebiti komu tudi priložnost za še možno vključitev v dnevno obliko dolgotrajne rehabilitacije osebam s PMP.

Kot uvertura v praznično odet december smo v naši ožji sredini izpeljali prvo v nizu soustvarjalnih rokodelskih delavnic na temo nazaj k naravi » Z naravnimi materiali, plodovi iz narave v praznični čas«. Navdihovala jo je izjemna gospa, ki je ob inovativnem kmetijstvu, povezana z ročnimi deli, estetiko in kreativnostjo nasploh, Alenka Leber Vračko iz Jedlovnika v Zgornji Kungoti. V soustvarjanju so nastali izdelki posebne vrednosti, ki bodo na ogled na našem bazarju.
Zgodbo z gospo Alenko na njeno prijazno povabilo, nadaljujemo na njihovi občudovani družinski kmetiji (Leber Vračko, Opok 27), znani daleč naokrog, v nadaljevalni rokodelski delavnici njenega ateljeja, skupaj s povabljenimi gosti iz njenega okraja.

VDC Dobrovce - Rokodeljenje


Ko narava postane vir navdiha in gospa Alenka Leber Vračko poveže s srčnostjo ter ustvarjalnostjo je rezultat pričakovan … navdušujoče prežet dopoldan.

VDC Dobrovce - Rokodeljenje VDC Dobrovce - Rokodeljenje
   
VDC Dobrovce - Rokodeljenje VDC Dobrovce - Rokodeljenje


Hvala, gospa Alenka Leber Vračko. Bilo je nadvse prijetno in produktivno

Beri naprej ...

Veseli december v ZUDV Dornava

Vabimo vas k ogledu celotnega decemberskega programa, ki se bo odvijal v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja v Dornavi. Prihajajočih dogodkov se veselimo in jih nestrpno pričakujemo.

Veseli decmeber v ZUDV Dornava

Beri naprej ...

Jutranje raztezanje v ZUDV Dornava

Vabljeni na predavanje z delavnico Jutranje raztezanje, ki se bo odvijalo 12.10.2022 on 13.00h v centralni telovadnici zavoda v Dornavi. S seboj prinesite udobna oblačila.

Jutranje raztezanje

Beri naprej ...

Teden otroka v ZUDV DORNAVA

Teden otroka bomo v ZUDV Dornava obeležili z raznovrstnimi aktivnostmi, ki jih lahko preverite v pripeti datoteki.

 

Beri naprej ...

Sodoben nevrorehabilitacijski center se predstavi

Center Nova pot je sodoben nevrorehabilitacijski center v zagotavljanju celovite, visoko strokovno kvalitetne dolgotrajne psihosocialne in zdravstvene rehabilitacije v doživljenjskem obdobju za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo (PMP).


Svojo edinstveno strokovno pot je program PMP v ZUDV Dornava začrtal pred 12 leti. V mesecu maju 2022 pa na široko odpre svoja vrata za nove priložnosti 11 stanovalcem in 30 uporabnikom dnevno rehabilitacijskega centra Nova pot v Dobrovcah. Center s strokovnostjo in izkušnjami, s skupnim prizadevanjem, medsebojnim zaupanjem in spoštovanjem, motiviranostjo in učinkovitostjo zaposlenih vzpostavlja trdne temelje tako za posameznika kot za družbo. Kvalitetne storitve, ki jih izvajamo temeljijo na individualnem pristopu do uporabnika, kjer je delo usmerjeno k aktivnemu, čimbolj neodvisnemu vključevanju uporabnikov v skupnost. Merilo nam je ponosen in zadovoljen uporabnik.


Smo center številnih priložnosti, ki jih odpira Nova pot.
Moč je v tebi, stopi nanjo in skupaj bomo zmogli več!
Dobrodošli pri nas, kjer izziv je priložnost za skupno Novo pot.

Anita ŠPES, prof. def.

Članek
Vir: Naši izviri - Glasilo občine Miklavž na Dravskem polju 

Beri naprej ...

Svet je lep, če nekomu nekaj daš

Uporabniki Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo (ZUDV) dr. Marijana Borštnarja Dornava so se razveselili donacije prostovoljcev Zavoda Rajhenburške zanke. V dar so prejeli pletene in kvačkane volnene odejice, ki jih bodo prijetno grele v prihajajočih hladnih dneh.

Zavod Rajhenburške zanke

Beri naprej ...

Festival za tretje življenjsko obdobje

ZUDV Dornava sodeluje na 21. Festivalu za tretjo življenjsko obdobje, ki poteka med 27. in 29. septembrom v Cankarjevem domu v Ljubljani. Gre za največjo tovrstno prireditev za starejše v Evropi, ki je od samega začetka posvečena aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami – ravno zato ves program poteka pod geslom »Vsi smo ena generacija!«.

Festival za starejše v Evropi   Festival za starejše v Evropi
     
Festival za starejše v Evropi

Beri naprej ...

Festival za starejše v Evropi

Od 27. do 29. septembra nas lahko v Cankarjevem domu obiščete na @F3ŽO - Festival za tretje življensko obdobje, kjer vam bomo lahko svetovali in iz prve roke predstavili našo ponudbo. Gre za največji festival v Evropi, ki ponuja široko ponudbo na sejemski razstavi in pester program. Vabljeni, vstop je prost!

 

Festival za starejše v Evropi

Beri naprej ...

SVETOVNI DAN FIZIOTERAPIJE – 8. SEPTEMBER 2022

Tema letošnjega Svetovnega dneva fizioterapije je bila »Osteoartroza«. Fizioterapevti smo ta dan bili dejavni, izvedli smo predavanje z aktivno delavnico na temo Telesna vadba pri osteoarteozi. Na posameznih oddelkih smo izvedli aktivne krajše odmore.

Fizioterapevti smo zaposlenim ves čas na voljo, za različne nasvete za ohranjanje zdravja in preprečevanje ali lajšanje bolečin.

Naš cilj je ozaveščanje zaposlenih o pozitivnih učinkih vadbe na naše splošno dobro počutje. Povečati želimo zavedanje, da je naše telo ustvarjeno za gibanje. Vsem, ki so si vzeli čas in se udeležili predavanja se lepo zahvaljujemo.

 

Gibanje je življenje in življenje je gibanje.

 

Svetovni dan fizioterapije
   
Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije
   
Svetovni dan fizioterapije Svetovni dan fizioterapije
   
Svetovni dan fizioterapije

 

FIZIOTERAPEVTKI
Mateja Kelenc in Petra Lačen

Beri naprej ...

Srečanje z upokojenci in upokojenkami

V torek, 28.6.2022, je ZUDV Dornava povabil upokojence ter upokojenke zavoda na razstavo življenjskega opusa medicinske sestre, humanitarke in reformatorke, Florence Nightingale. Učenci Posebnega programa vzgoje in izobraževanja so za naše upokojence (-ke) izvedli predstavo »Mavrična ribica« pod mentorstvom njihovih učiteljic. Gospa Ivanka Limonšek, v. d. direktorica zavoda, je podala pozdravni nagovor ter izrekla dobrodošlico in zahvalo udeležencem za vse, kar so v času službovanja dali uporabnikom ter zavodu. Uvod v razstavo je podala Delovna skupina za ohranjanje zgodovine zdravstvene in babiške nege. Po ogledu razstave je sledilo druženje ter pogostitev. Srečanja se je udeležilo 50 upokojenk. Med upokojenkami in ostalimi prisotnimi je bila lepa, pozitivna energija, pomešana z veliko nostalgije.

 

Srečanje z upokojenci in upokojenkami   Srečanje z upokojenci in upokojenkami
     
Srečanje z upokojenci in upokojenkami   Srečanje z upokojenci in upokojenkami

 

Beri naprej ...

Javni razpis MDDSZ za vzpostavitev stanovanjskih skupin za osebe mlajše od 65 let

Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava, Dornava 128, 2252 Dornava na podlagi Statuta ZUDV Dornava in pogodb o sofinanciranju projekta "Vzpostavitev stanovanjskih skupin za osebe mlajše od 65 let"...

Javni razpis

 

Beri naprej ...

PROJEKTNI TEDEN NA JAHALIŠČU

V ZUDV Dornava že 28 let izvajamo aktivnosti in terapijo s pomočjo konja. V program A/TPK spada tudi skrb za jahališče in urejanje tega, naši jahači vedno aktivno sodelujejo v aktivnostih, ki jahališče naredijo še lepše. V preteklosti smo že uredili zabojnik in ga porisali, v tednu od 16. maj do 20. maja pa smo se odločili, prebarvati našo manežo in ograje in jih s tem zaščititi pred vremenskimi vplivi.

Barvanja so se udeležili vsi učenci šolskih skupin iz našega zavoda, delo je potekalo v dobrem vzdušju in delovni vnemi. Učenci so bili veseli skupinske aktivnosti in druženja, šele sedaj se resnično zavedamo, kako pomembna in prijetna so naša druženja, če pa smo zraven še ustvarjalni, je zadovoljstvo še toliko večje. V petek smo aktivnost, kot smo bili navajeni že v prejšnjem projektu, zaključili z druženjem, privoščili smo si odlične palačinke z marmelado in čokolado in malo tudi zaplesali. Obenem pa smo z največjim veseljem odprli našo novo pridobitev na jahališču, to je urejen bivalnik, ki bo namenjen za delo v okviru aktivnosti na področju terapij s pomočjo konja, v njem pa je tudi manjša kuhinja, da si bomo občasno lahko privoščili kakšen priboljšek in napitek.

Za dober vpogled v dogajanje pa si oglejte še fotografije.

Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču
         
Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču
         
Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču
         
Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču Projektni teden na jahališču


VIZ skupine ZUDV Dornava

Beri naprej ...

9. medgeneracijsko srečanje z naslovom »Izdelovanje nakita iz lesenih perlic«

V VDC Ormož je 18.5.2022 potekalo 9. medgeneracijsko srečanje z naslovom »Izdelovanje nakita iz lesenih perlic«. Pripravili, organizirali in gostili smo ga v VDC Ormož. Udeležili so se ga učenci OŠ, učenci OŠPP Stanka Vraza in uporabniki VDC Ormož.

 

9. medgeneracijsko srečanje

Beri naprej ...

Utrinki otvoritve BE Žabjak

V sredo, 6. 4. 2022, je bila uradna otvoritev Bivalne enote Žabjak. Slavnostni gost dogodka je bil gospod Janez Cigler Kralj, minister MDDSZ. Naša direktorica, gospa Ivanka Limonšek, predsednik Društva Sožitje gospod Janko Šuman, investitorja gospa in gospod Žuran in gospod minister, Janez Cigler Kralj, so ponosno prerezali otvoritveni trak nove stavbe v Žabjaku, kjer je svoj novi dom našlo 24 stanovalcev, 12 stanovalcev ZUDV Dornava in 12 stanovalcev Društva Sožitje. Kulturni program so popestrili člani pevskega zbora Belkanto in člani Društva Sožitje. Aleksandra Trebovc  je v imenu vseh stanovalcev hiše v Žabjaku prebrala recitacijo.


Vsem stanovalcem želimo veliko lepih trenutkov v novem domu.

 

Otvoritev enote v Žabjaku   Otvoritev enote v Žabjaku   Otvoritev enote v Žabjaku
         
Otvoritev enote v Žabjaku   Otvoritev enote v Žabjaku   Otvoritev enote v Žabjaku
         
Otvoritev enote v Žabjaku   Otvoritev enote v Žabjaku   Otvoritev enote v Žabjaku

 

Beri naprej ...

VABILO OB DNEVU AVTIZMA

V torek, 5.4.2022 med 11. in 13.uro vabljeni uporabniki s spremljevalci na interaktivno prireditev ob dnevu avtizma.


Obiskovalci bodo lahko sami preizkusili različne aktivnosti pripravljene za osebe z avtizmom, spoznali različne načine ter pristope dela z osebami z avtizmom. Osrednji cilj dogodka je ozaveščanje o posebnostih, karakteristikah in problematiki oseb z avtizmom. Aktivnosti bodo potekale v 3.razredu (hodnik pred telovadnico) in v telovadnici centralne stavbe.


Učenci, učenke, učiteljice in učitelji ZUDV Dornava

Beri naprej ...

21. MAREC SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA

Downov sindrom


21. marca obeležujemo SVETOVNI DAN DOWNOVEGA SINDROMA.

Datum svetovnega dneva Downovega sindroma ni bil izbran naključno, saj je drugo ime za ta sindrom trisomija 21 in tako simbolno izraža njegovo genetsko posebnost.

Gre za kromosomsko motnjo, ki jo povzroči dodaten 21. kromosom v vsaki telesni celici.  

Razpoznavni znak tega dne so različne pisane nogavice. Opozarjajo na to, da smo ljudje raznoliki, nekateri med nami pa imajo, zaradi različnih razlogov, tudi posebne potrebe. Mednje sodijo posamezniki z Downovim sindromom, saj dodaten kromosom v njihovih celicah vpliva na njihov duševni in telesni razvoj.

 

Tudi v ZUDV Dornava bomo obeležili ta dan in pri pouku barvali nogavičke na papirju in jih bomo razstavili na panoju pred telovadnico v centralni stavbi.

Beri naprej ...

Razstava o Florence Nightingale

V Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja v Dornavi je na ogled razstava o življenjskem opusu Florenece Nightingale. Vljudno vabljeni na ogled razstave in prebiranju članka.

 


VIR: Štajerski tednik, torek, 15.3.2022, stran 16

Beri naprej ...

Obisk ministra

Bivalno enoto v Žabjaku je, v četrtek, 10. 3. 2022, v poznih popoldanskih urah, s svojim obiskom presenetil, gospod Janez Cigler Kralj, minister MDDSZ.

Gospod minister je, kljub časovni omejitvi obiska, svojo pozornost iskreno posvetil stanovalcem in zaposlenim na enoti.

Vsi prisotni smo čutili njegovo pozitivno energijo in emocije. Ker pa vsi lepi trenutki prehitro minejo, je bil tudi naš skupni čas prekratek za vse zgodbe, ki so mu jih naši stanovalci želeli povedati, iz tega razloga se je porodila želja po ponovnem snidenju.

Na naše veliko veselje je gospod minister obljubil, da bo še prišel na obisk v ZUDV Dornava.

 

Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti   Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti   Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
         
Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti        Obisk ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostiSimona Lacko, prof.def
Vodja službe za področje deinstitucionalizacije

Beri naprej ...

Koncert orkestra učiteljev ZGŠ Sv. Petra in Pavla

V ZUDV Dornava bo dne 10.2.2022, potekal koncert orkestra učiteljev ZGŠ Sv. Petra in Pavla Ptuj.

Beri naprej ...

Zanimivi članki o dogajanju v zavodu

Objavljamo nekaj zanimivih člankov iz različnih časopisov, ki se navezujejo na dogajanje ob koncu prejšnjega leta v našem zavodu. Obiskal nas je Božiček, preselili smo se v nove prostore, sladkali smo se z vročo čokolado in se ob vsem tem imel lepo.

 

Članki
 
Članki
 
 
Članki
 
Članki
 

Beri naprej ...