+386 2 754 02 00

April 2017

Ormoški maraton 2017

V nedeljo, 23.4. 2017, se je v Ormožu odvijal že 16. tradicionalni polmaraton. Teklo se je na 21km, 10km in 5km. Že tretje leto so bili posebej povabljeni vsi tekači Zavodov oz. Centrov za usposabljanje, delo in varstvo po Sloveniji. Aleš in Primož sta se z Anito udeležila 10km teka in si prislužila medaljo.


V sklopu prireditev ob občinskem prazniku je na praznični četrtek, 27.04.2017, občina Markovci letos že tretjič organizirala Markovski mali maraton, imenovan Markoton. Zraven teka na 21km je bil organiziran še tek na 10km, katerega so se udeležili tudi naši športniki – Janez, Aleš in Primož. Rahel dež nas ni odvrnil od teka, na progo nas je pognala pozitivna energija. Ob koncu smo zadovoljni in dobre volje zapustili prizorišče dogajanja v športnem parku Bukovci.

 

Ormoški maraton 2017 Ormoški maraton 2017  Ormoški maraton 2017 
     
 Ormoški maraton 2017  Ormoški maraton 2017  Ormoški maraton 2017

Beri naprej ...

Regijske igre MATP

  V soboto, 8.4.2017, so se naši športniki udeležili regijskih iger MATP, ki so potekale v športni dvorani v Slovenski Bistrici. Organizator, OŠ Minke Namestnik-Sonje, je poskrbel, da so se športniki najprej ogreli in razgibali ob taktih glasbene skupine Skater, nato pa so se pogumno preizkusili v aktivnostih na šestih postajah. Sam zaključni program je bil zelo zabaven, saj sta ga popestrila znana animatorja brata Malek.


  Športniki so seveda prejeli medalje, ki jih je podeljevala znana judoistka in zlata olimpijka Urška Žolnir!
Boris, Enej, Filip, Larisa, Maja, Tadej, Tadeja čestitamo! Še posebej pa veljajo čestitke Nini, ki je bila prvič na tovrstnem tekmovanju in se uspešno dokazala!

 

MATP igre

Beri naprej ...

Ogled Zimskih svetovnih iger specialne olimpijade – Schladming 2017

Zimske svetovne igre specialne olimpijade so največje tekmovanje za športnike z motnjami v duševnem razvoju. Zgodijo se, kot vsake olimpijske igre, enkrat na štiri leta. Vsakič jih gosti drug kontinent. Letos je ta čast pripadla Evropi. Med 14. in 25. marcem 2017 jih je gostila avstrijska Štajerska s Schladmingom, Ramsauom in Gradcem. Na treh lokacijah so potekale različne športne discipline. Uradne otvoritve iger se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije dr. Maja Makovec Brenčič. Ambasador iger je tudi štirikratni olimpijski prvak v smučarskih skokih Švicar Simon Ammann. Na igrah je seveda sodelovala tudi slovenska ekipa.

 

Ekipa slovenskih olimpijcev Navijači Stanovanjske enote Ptuj, Sožitja Ormož in OŠ Stanka Vraza Ormož
Ekipa slovenskih olimpijcev Navijači Stanovanjske enote Ptuj, Sožitja Ormož in OŠ Stanka Vraza Ormož

 

 

Vsake olimpijske igre pa imajo tudi svojo Olimpijsko vas in olimpijski ogenj.

 

 

Olimpijska vas  Olimpijski ogenj
Olimpijska vas Olimpijski ogenj

 

 

Ravno zaradi pomembnosti iger in relativne bližine prizorišča iger, se nam je zdelo, da je Schladming na dosegu roke in zato navijaški ogled nekdanjih tekmovalcev Zimskih svetovnih iger iz Dornave in njihovih prijateljev ne sme manjkati.

 

Navijaška ekipa iz Stanovanjske enote ZUDV Dornava
Navijaška ekipa iz Stanovanjske enote ZUDV Dornava

 

 

Specialna olimpijada Slovenije je organizirala ogled iger na prizoriščih v Schladmingu v torek, 21. marca 2017. Stanovanjska enota ZUDV Dornava smo se skupaj s prijatelji iz Zveze Sožitje Ormož in OŠ Stanka Vraza Ormož vsak s svojim kombijem odpravili zgodaj zjutraj spodbujat in navijat za naše šampione v Schladming.

 

Pot s kombijem iz ZUDV Dornava v Schladming  Maskota Svetovnih zimskih iger, Avstrija 2017
Pot s kombijem iz ZUDV Dornava v Schladming Maskota Svetovnih zimskih iger, Avstrija 2017

 

 

Obisk iger pa tako za udeležence kot za navijače ni pomenil le tekmovanja, ampak tudi možnost za druženje, navezovanje stikov, tkanje prijateljstev in obujanje spominov. Tako sta naša nekdanja udeleženca Svetovnih zimskih iger Milan Fašing in Janez Pernek  kmalu našla v slovenskem taboru alpskih smučarjev stare prijatelje iz drugih zavodov ali društev v Sloveniji, ki še tekmujejo, z njimi poklepetala, obudila marsikatero anekdoto in spomin na uspeh….nekoč v Ameriki, kjer so tekmovali tudi naši nekdanji olimpijci…

 

Tadej Kramberger, tekmovalec Slovenije v veleslalomu, stanovalec Sožitja Radovljica z Marjeto, Milanom in Janezom
Tadej Kramberger, tekmovalec Slovenije v veleslalomu, stanovalec Sožitja Radovljica z Marjeto, Milanom in Janezom

 

 

Po ogledu veleslalomskih tekem in tekem v deskanju na snegu je napočil čas za odhod v Olimpijsko vas, ogled le te in ogleda podelitve medalj.

 

Schladming-Olimpijska vas; podelitev medalj
Schladming-Olimpijska vas; podelitev medalj

 

 

V poznih popoldanskih urah smo polni vtisov in olimpijskega duha, a prijetno utrujeni »popadali« v naš kombi in se skozi čudovito pokrajino toplega, s soncem obsijanega dne, vrnili domov z željo »po spet«. Da smo Slovenci športniki po duhu tudi pri Zimskih svetovnih igrah  specialne olimpijade, nam pove tudi statistika. Pred štirimi leti, leta 2013, so se specialci za medalje borili na skorajšnjih olimpijskih prizoriščih v Pyeongchangu. 16 slovenskih predstavnikov pa je v domovino prineslo dvajset medalj. Za Slovenijo je letos nastopilo 18 športnikov: sedem alpskih smučarjev, sedem tekačev in štirje krpljarji. Slovenska 18-članska tekmovalna odprava z osmimi spremljevalci se je z iger v Schladmingu vrnila s kar 23 kolajnami, od tega devetimi zlatimi, osmimi srebrnimi in šestimi bronastimi, čeprav so nastopili le v treh panogah je bila konkurenca izjemno hudi Olimpijade se je sicer skupaj udeležilo 2700 tekmovalcev iz 107 držav, ki so tekmovali v veliko različnih športnih panogah. Še posebej ponosen je bil Peter Levanič iz OŠ Gustava Šiliha v Mariboru. S tremi osvojenimi kolajnami v smučarskem teku - dvema zlatima in srebrno - je bil najuspešnejši Slovenec na igrah.

… za zdaj še ni znano, kje bodo naslednje zimske svetovne igre specialne olimpijade, bo pa poletni dogodek v Abu Dabiju … .

 

Schladming
Schladming

 

Na snidenje čez štiri leta!

 

 

 

Beri naprej ...