+386 2 754 02 00

Marec 2024

MOJA ZGODBA ALI KAKO SEM ZAČEL PISATI KNJIGE

Prijazno vabljeni

na multimedijsko, motivacijsko in navdušujočo
predstavitev življenjske zgodbe.

Moja zgodba ali kako sem
začel pisati knjige

v sredo, 3.4.2024 ob 17.uri v VDC Maribor,
Karantanska ulica 26 (Kačar)
Vljudno vabljeni uporabniki in zaposleni!


mag. Igorja Plohla

 

Moja zgodba ali kako sem začel pisati knjige Kokol [nsp]

 

Beri naprej ...

20.MAREC- SVETOVNI DAN USTNEGA ZDRAVJA

Ob svetovnem dnevu ustnega zdravja, ki ga obeležujemo 20.marca in poteka pod okriljem Svetovne zobozdravstvene organizacije je pomembno izpostaviti celostno in kontinuirano skrb za ohranjanje in krepitev ustnega zdravja v vseh življenjskih obdobjih.

V ta namen  so nas obiskale medicinske sestre iz Zdravstvenega doma Ptuj -  vzgoja za ustno zdravje in nas s predstavo »LUMPI IN CAPI ODKRIJETA SLADKA USTA« opomnile na pomembnost skrbi za ustno higieno ter nam polepšale dan.

 

Usno zdravje   Usno zdravje
     
Usno zdravje   Usno zdravje
     
Usno zdravje   Usno zdravje

 

Jožica Brenčič

Beri naprej ...

Svetovni dan Downovega sindroma

Downov sindrom je genetska motnja. Človeške celice imajo običajno 23 parov kromosomov, torej 46 kromosomov. Nepravilna delitev celic v kromosomu 21, ki se pojavi v nekaterih ali vseh celicah našega telesa, pa povzroči Downov sindrom.

»Konec stereotipom« je geslo letošnjega svetovnega dneva Downovega sindroma, ki smo ga obeležili tudi na naši šoli.

Dan smo pričeli poučno, saj smo si zjutraj ogledali predstavo o Lumpiju in Capiju ter čistih zobkih. Nato smo se, oblečeni v modre majice in z modrimi baloni v rokah, odpravili do Občine v naši vasi, kjer sta nas pričakali tajnica in direktorica s pleteno košaro sladkih dobrot.

Spregovorili smo nekaj besed, izpraznili košaro in se nato odpravili proti domu. Ob vhodu v našo šolo smo obesili 23 parov nogavic s posebnostjo v 21. paru, kjer smo speli tri pisane nogavice, delo naših učencev, v trojček.

Popoldne smo v Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju otvorili likovno razstavo, v kateri smo povezali moči učenci, učiteljice Zavoda za usposabljanje delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava in učenci, učitelji omenjeneglasbene šole, s katero nas povezuje bogato prijateljstvo. Vsako leto nas obiščejo in popeljejo v pisan svet glasbe. Čudovit svet umetnosti brez meja. Svet, ki nas povezuje.

V kulturnem programu sta nas pozdravili ravnateljici obeh šol, ga. Lija Franjkovič in ga. Rosanda Sitar. Otvoritev so popestrili mladi glasbeniki in naša učenka Anja Pintarič, ki se je predstavila s pesmico Jaz sem jaz, Z. Majhen. Anja je blestela v svoji vlogi in požela velik aplavz.

Razstavo je predstavila Sara Ferčič, prof. likovne umetnosti in magistrica pomoči z umetnostjo, ki je raznolike »štunfe« poparčkala in jih umestila v kromosomsko verigo. Obdajajoča barvitost v vseh pogledih nas je polnila s ponosom.

Povabimo vas, da si ogledate razstavo in tudi vi doživite drugačnost in hkrati enakost ter sprejetost.

Polona Berlak

   

Svetovni dan Downovega sindroma Kokol   Svetovni dan Downovega sindroma Kokol
     
Svetovni dan Downovega sindroma Kokol   Svetovni dan Downovega sindroma Kokol

 

Beri naprej ...

IZDELALI SMO »PRESMECE«

Butare oz. po naše presmeci so značilni za cvetno nedeljo pred veliko nočjo. Po pokrajinah se med seboj razlikujejo. Blagoslovljeni presmeci ščitijo dom in odganjajo nesrečo ter poskrbijo za obilen pridelek.

Kot vsako leto smo tudi letos delovne terapevtke želele našim uporabnikom predstaviti izdelovanje presmecev. Z izvedeno aktivnostjo smo pri uporabnikih krepile motorične spretnosti in jih spodbujale h kreativnosti. Vsi so si presmece z veseljem odnesli s seboj v bivalne skupine.

   

IZDELALI SMO »PRESMECE« Kokol   IZDELALI SMO »PRESMECE« Kokol
     
IZDELALI SMO »PRESMECE« Kokol   IZDELALI SMO »PRESMECE« Kokol

 

Beri naprej ...

NABIRANJE ZVONČKOV V PARKU DVORCA DORNAVA

Skupina terapevtk je skupaj s svojimi uporabniki v tednu, ki ga obeležuje praznik žensk obiskala park, drevored, ki se nahaja za dvorcem Dornava, z namenom nabiranja pomladnega cvetja- zvončkov. Nabrane zvončke smo prinesli v svoje domove oziroma bivalne skupine in okrasili naše mize. Doživeli smo prijetno druženje v mešani medgeneracijski sestavi otrok in odraslih oseb.

 

   

NABIRANJE ZVONČKOV V PARKU DVORCA DORNAVA Kokol   NABIRANJE ZVONČKOV V PARKU DVORCA DORNAVA Kokol
     
NABIRANJE ZVONČKOV V PARKU DVORCA DORNAVA Kokol 

 

Beri naprej ...

DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA

Ob svetovnem dnevu žena, 8. marcu smo delovne terapevtke organizirale prijetno druženje. Dogodek je bil usmerjen predvsem na negovalne, kozmetične in lepotne vsebine, kar je tipičnega v ženski naravi. V zaključnem delu druženja smo se nagradile še s kavico in koktailom.

 

   

DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA Kokol   DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA Kokol
     
DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA Kokol   DRUŽENJE OB SVETOVNEM DNEVU ŽENA Kokol

 

Beri naprej ...