+386 2 754 02 00

Junij 2024

ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH

Multimedijski literarni dogodek v VDC Maribor je prostor srečanja ponovno napolnil s prijetno, uka željno energijo ljubiteljev literature in sproščenega druženja. Izkušnja povezanosti, izmenjave mnenj ter občutka pripadnosti ostaja še vedno izjemno živa. Osrednja gosta tokratnega srečanja sta bila Stane Kocutar, novinar na RTV Slovenija, geograf in zgodovinar, skrbnik Stare trte v Mariboru ter Ksenija Trs, ki že tri desetletja živi svojo »potujočo štorijo« kot potujoča knjižničarka Mariborske knjižnice in je avtorica knjig, prvenca Kdo se boji črnega moža ter knjige Potujoči utrinki.

Globoka vez se je tekom dveh let delovanja Centra Nova pot stkala med potujočo knjižničarko Ksenijo ter številnimi uporabniki in tudi zaposlenimi. Velika zahvala gre prav Kseniji, da se bibliobusna kolesa ustrežljivo vsak mesec ustavijo tudi na našem dvorišču in da postajajo posamezniki pravcati knjižni molji. Humorne spodbude, topli objemi, darežljivi zaboji polni revijalnega tiska in knjig spodbujajo na poti bralne kulture.

Pisan mozaik potujočništva nam je tekom tokratnega druženja odstiral številne zgodbe, potujoče utrinke. Razodeto nam je bilo, kako s srčnostjo, optimizmom in humorjem »potujočniki« peljejo svoje poti. Le te so se izpod spretnih besed povezovanja Staneta dotikale prisotnih.

Ob prezentaciji nas je Stane popeljal tudi v predstavitev Ksenjinega prvenca Kdo se boji črnega moža in Ksenija nam je naposled razkrila skrivnosti Stanetovih zaslug za njegovo letošnjo pridobitev Zlatega grba mesta Maribor.

Zavedanje, kako pomembno je širiti bralno kulturo ne samo zaradi edukativne vrednosti, kognitivnih stimulacij, kot pomoč v ustvarjanju, v sprostitvi in užitku, v sočutju in osebni rasti temveč tudi zaradi bogastva povezovanja med ljudmi, je bilo še kako prisotno. Uporabniki s pridobljeno možgansko poškodbo so slednje izražali tudi v izpovedni vsebini po dogodku.

S hvaležnostjo zremo v centru Nova pot na skupaj prehojeno tako izobraževalno kot navdihujočo izkušnjo potujočega knjižničarstva in z njim povezanih dogodkov. Slednje plemeniti in sreči slehernega, ki si želi vstopa v tovrstne interakcije.

ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH

 

Beri naprej ...

ŠPORTNE IGRE

V soboto, 15. junija smo v C stavbi in okrog nje organizirali tradicionalne športne igre. Zbrali smo se uporabniki in zaposleni, ki so na športne igre pripeljali tudi svoje otroke in tako je v športnem vzdušju potekala integracija.

Imeli smo zelo lepo vreme in čutiti je bilo dobro energijo in pripravljenost na športne izzive. Podali smo se na: tek na 50 m, metanje vorteksa, metanje na koš, strel na gol in na koncu vsi na vlečenje vrvi.

Po tekmovalnem delu so tekmovalci dobili priznanja in se okrepčali. Tekmovanje je potekalo v zelo sproščenem, a predvsem športnem vzdušju. Po prijetnem druženju ob glasbi smo se dogovorili, da se spet dobimo na naslednjih športnih igrah.


Terapevti OMR in pedagogi IVO 24

Športni dan Športni dan Športni dan
     
Športni dan Športni dan Športni dan
     
Športni dan Športni dan Športni dan

 

 

Beri naprej ...

ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI

PETEK 7. 6. 2024

Bil je sončen, vesel in razigran dan in prav na ta dan, smo zaključili projekta Inkluzija ter Drugačnost nas bogati. Projekta smo izvajali v šolskem letu 2023/24 skozi različne aktivnosti. Pri tem nas je podprlo vodstvo našega zavoda, ravnateljica Rosanda Sitar ter direktorica Ivanka Limonšek, saj zelo vzpodbujata inkluzivno okolje ter vse projekte povezane s vključevanjem naših učencev v okolje.

K nam smo povabili prijatelje iz vrtca in šole Dornava, iz vrtca Markovci, iz šole Gorišnica ter gimnazijke iz Ptuja in Ormoža.

Dan smo pričeli z gledališko predstavo Drugačnost nas bogati s Piko Nogavičko in prijatelji, s katero smo želeli prikazati, da tudi, če smo drugačni, smo vsi enakopravni in enakovredni. Gledalce je navdušila Pika Nogavička, ki jo je igrala Polona Berlak ter njena pomočnika, učenca 4. razreda OŠ Dornava, Jan Ljubič in Ana Vita Sladnjak. V predstavi je sodelovalo veliko otrok, ki so se predstavili s plesom, petjem ali deklamacijo.

Scenarij za gledališko predstavo je napisala Tamara Čeh.

Za sceno na odru so poskrbele Sara Ferčič, Alenka Kunčič in Danica Črešnik.

Sledile so delavnice, ki so jih izvajale učiteljice Pike. Tako so se otroci razdelili v osem skupin in sodelovali v najrazličnejših zabavnih aktivnostih:

1. Pikino padalo: Damjana Lah, Tea Žagar in Aleksandra Glatz;

2. Pikine krede in aktivnosti na tleh: Katja Munda in Tamara Kamenšek;

3. Pikini stari otroški plesi in igre: Vesna Kuhar in Katja Heric;

4. Pikin veliki poligon: Marjeta Gomilšak in Nataša Zorko;

5. Pikina joga: Eva Žvikart, Vanda Zorec in Aleksandra Lah;

6. Pikini konji: Tanja Šafranko in Stanka Murko;

7. Pikin mali poligon: Helena Horvat in Mateja Kelenc;

8. Pikine črke: Sara Ferčič, Alenka Kunčič in Danica Črešnik.

Nepogrešljive so bile tudi animatorke Sara Hebar, Laura Kovačec, Monika Bujan in Klara Hudournik.

Po delavnicah smo se zbrali pod pergolo, kjer smo se posladkali s Pikinimi palačinkami. Razveselili smo se tudi harmonike, na katero je zaigrala Zala Kukovec, ki obiskuje vrtec Dornava.

ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI   ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI
     
ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI   ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI
     
ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI   ZAKLJUČEK PROJEKTA INKLUZIJA IN DRUGAČNOST NAS BOGATI

 

Beri naprej ...