+386 2 754 02 00

Marec 2017

Medgeneracijsko druženje Ljudske univerze Ormož in ZUDV Dornava DE VDC Ormož

Dne, 1.3.2017 je potekalo medgeneracijsko druženje, ki ga je organizirala DE VDC Ormož. Tema srečanja je bila predstavitev vezenja, ki ga v DE VDC Ormož izvajajo uporabnice:

  • Marjetka Bratuša
  • Branka Sok
  • Martina Škrjanec
  • Klementina Štebih
  • Vanja Zelenik
  • Lucija Meško


Naša dekleta so svoje veščine šivanja zelo dobro predale na mlade ustvarjalce iz OŠ Ormož. Osvojili so stebelni in verižni vbod ter bili zelo zadovoljni. Na koncu so izrazili celo željo po dodatnem srečanju.

   
   
 
   

Beri naprej ...

Turdion na pustu 2017

Kot se maskiranje pritika integriteti tako Ptujčanov kot okoličanov, tudi Turdionovce že četrto leto zapovrstjo, na povabilo 12. princa ptujskega karnevala plemenitega Jakoba Breunerja Markovskega – Janeza Golca, prežema tradicija zakoreninjena daleč nazaj.

Povorka našemljenih meščanov Ptuja ima svoje začetke v daljnem letu 1873. Ponovno se v letu 2013, ob 140. obletnici prve tovrstne povorke na Ptuju, povrne pravo urbano meščansko pustovanje ti. Ptujski mestni pustni korzo.
Postali smo del te tradicije – urbanega pustovanja in se na čudoviti sobotni dopoldansprehodili po ptujskih ulicah in trgih.

Sklepni obred kurentovanja 2017, se je pričel s predajo oblasti 16. princa ptujskega karnevala, Aleša Goričana - Maksimiljan Plemeniti Gregorič nazaj v županove roke in pust se je odpravil na svojo zadnjo pot. Slednje smo tudi letos pred Mestno hišo na Ptuju soustvarjali historična skupina Turdion, tokrat odeta v etnografski lik piceki in društvo Baron.

57. kurentovanje se je tako končalo, z njim pa tudi 26 dni pustnih norčij in možnosti prvobitnega in domiselnega pobega iz tolikokrat prepustega vsakdana.


   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   


Foto: Jože Kosajnč, Marko Pigac, Matej Lebar, Anita Špes

Beri naprej ...